Imaćemo 1.000 kilometara sređenih pruga: Za koji mesec od Beograda do Novog Sada - 200 na sat

Prvi šip poboden je pre svega nekoliko dana. To je označilo početak izgradnje brze pruge od Novog Sada do Kelebije.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 28.11.2021.

11:59

Imaćemo 1.000 kilometara sređenih pruga: Za koji mesec od Beograda do Novog Sada - 200 na sat
Ilustracija: Depositphotos, vlarub

Za koji mesec šinama će se, brzinom do 200 kilometara na sat, ići od Beograda do grada pod Petrovaradinom. Istim tempom, dalje do granice sa Mađarskom, moći će se verovatno krajem 2024.

Kada ćemo za dva sata i pet minuta stizati od srpske do mađarske prestonice, zavisi pre svega od suseda. Očekuje se da će oni svoj deo posla završiti u prvoj polovini 2025.

Planiraju se, u toku su ili se privode kraju radovi koji će Srbiji obezbediti 1.000 kilometara sređenih pruga.

"Izgradnja pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Budimpešte najveći je i najznačajniji investicioni i infrastrukturni projekat u ovom delu Evrope", kaže za Novosti Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije".

"Izgradnja pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina. Kada brza pruga bude završena, vozom će se na ovoj međunarodnoj relaciji putovati manje od tri sata."

Paralelno sa prugom ka Mađarskoj, modernizuje se i pravac Niš - Dimitrovgrad. Kako smo nedavno čuli, do 2024. godine trebalo bi da se završi projekat obnove deonice od 108 kilometara. Ovaj posao podrazumeva rekonstrukciju i elektrifikaciju postojeće pruge i izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane obilazne pruge.

Poslednjeg dana septembra počeli su u Donjem Međurovu radovi na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš - Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10. Rekonstrukcija te deonice košta 59,9 miliona evra, 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto iz budžeta Srbije.

Vozovi će na ovom delu pruge moći da idu brzinom od 120 kilometara na sat.

Pruga Beograd - Niš deo je međunarodnog Koridora 10 koji povezuje centralnu i zapadnu Evropu sa Grčkom, Turskom i Bliskim istokom. Obnova 228 kilometara koštaće oko 1,8 milijardi evra. Modernizacija železničkog Koridora 10 kroz Srbiju je rekonstrukcija postojećih pruga i dogradnja drugog koloseka na deonicama gde su izgrađene jednokolosečne pruge. Putovanje od Beograda do Niša trajaće manje od dva sata.

Uz Koridor 10, barska pruga je najvažniji železnički pravac u Srbiji. Deonica od Resnika do Valjeva, duga 77,6 kilometara, rekonstruisana je pre tri godine. Planiran je nastavak radova na deonicama od Valjeva do Vrbnice, odnosno do granice sa Crnom Gorom, ukupne dužine 207 kilometara. Finansiranje je obezbeđeno iz kredita Ruske Federacije vrednog 230 miliona evra.

Brzom prugom do Novog Sada saobraćaće novi "Štadlerovi" vozovi. Prvi je već stigao, a još dva će do kraja godine. Cena ove tri kompozicije je 62,2 miliona evra. Voz ima 316 sedišta, internet, mini-bar... Karta će, prema ranijim najavama, koštati oko 1.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: