Stanica "Beograd centar" gotova za tri godine: Šta je sve planirano?

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kontrolisao je danas radove na izgradnji železničke stanice Beograd centar u Prokopu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 05.12.2020.

13:10

Stanica
Ilustracija: Depositphotos, Yarygin

On je najavio da će stanica biti potpuno završena za oko tri godine.

Okvirni rok za završetak železničke stanice je oko tri godine, a nakon toga će se na njoj razvijati komercijalni sadržaji putem javno-privatnog partnerstva, rekao je Momirović novinarima nakon obilaska radova.

"Stanica u Prokopu posle više od 40 godina projektovanja i građenja ulazi u završnu fazu", istakao je Momirović.

Kaže da je uspeh u izgradnji puteva možda najvidljiviji rezultat politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, a da će u budućnosti biti najvidljiviji razvoj železničke infrastrukture i železničkog saobraćaja.

"Mnogo se novca investira u železničku infrastrukturu, ispred nas ide period koji će obeležiti renensansu železničkog saobraćaja. Vrlo brzo ćemo odavde do Novog Sada ići vozom za samo 40 minuta", naglasio je Momirović.

Kaže da će u avgustu biti završena trenutna faza radova čija je vrednost oko 11 miliona evra i da će uskoro biti završeni pregovori sa Svetskom bankom za narednu fazu koja će koštati između 25 i 30 miliona evra.

"Odmah zatim ulazimo u narednu fazu radova i onda će privatni investitor putem javno-privatnog partnerstva izgraditi železničku zgradu za prijem putnika, a dobiće za uzvrat deo koji će moći da komericijalizuje za svoje potrebe. Tako da budžet Srbije i građani neće izdvojiti ni dinar za taj deo investicije", naveo je ministar.

Momirović je naglasio da je cilj da se srpske železnice što pre modernizuju i integrišu u evropske železničke koridore.

Infrastruktura železnice Srbije zapocela je 11. maja 2020. u železničkoj stanici Beograd centar izgradnju konstrukcije, odnosno betonske ploče na koti 105, koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka u Prokopu.

Radove izvodi beogradska kompanija "Elita-cop", u zajedno sa firmama Koto iz Beograda i KLM Inženjering TM iz Novog Sada.

Rok za završetak radova je početak avgusta 2021. godine, a sredstva su obezbeđena iz budžeta Srbije.

Procenat realizacije posla od početka radova do 20. novembra iznosi 18,9 odsto.

Momirović je rekao da je odluka o izgradnji železničke stanice u Prokopu doneta još davne 1974. godine i da su prvi radovi počeli 1976.

Rekao je da će sledeća faza radova o kojoj se pregovara sa Svetskom bankom koštati između 25 i 30 miliona evra i da se odnosi, takođe, na razvoj železničke infrastrukture u stanici.

U sledećoj etapi, dodaje, privatni investitor će uraditi železničku infrastrukturu, a zauzvrat će dobiti širok prostor da sam investira u komercijalnu svrhu.

"Ne radi se tu samo o železničkoj stanici već moramo i da razvijemo komercijalni prostor oko nje", naglasio je Momirović.

Dodaje da se radovi dosta dobro odvijaju u poslednje dve godine.

Ministar je istakao da su sada angažovani isključivo domaći radnici i inžnjeri na tom projektu.

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović je podsetio su 2017. godine pušteni u saobraćaj peroni i koloseci i istakao da se oni ni po čemu ne razlikuju od evropskih.

Dodao je da će domaća firma graditi zajednički ulaz, gde će biti smeštena policija, kupovina karata i drugo.

Kada je reč o sadašnjoj fazi radovi, u stanici Beograd centar ukupno će biti izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od 35.743 kvadratnih metara. Novoizgrađena betonska konstrukcija u Prokopu nalaziće se iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, koji do sada još nisu izgrađeni.

Kada radovi na tom objektu u Prokopu avgusta naredne godine budu završeni, Infrastruktura železnice Srbije započeće izgradnju prvog i drugog koloseka u stanici Beograd Centar, svaki dužine oko 500 metara.

Nova konstrukcija na koti 105 koja će se nalaziti iznad budućeg prvog i drugog staničnog koloseka, kao i ova dva koloseka, obuhvaćeni su projektom nove glavne prestoničke železnicke stanice Beograd Centar u Prokopu.

Druga etapa obuhvata radove na izgradnji prvog i drugog staničnog koloseka sa pripadajucom kontaktnom mrežom i peronom, fasade, zidove i instalacije u prostorijama ispod centralne ploče sa uređenjem i opremanjem unutrašnjeg prostora sa svim objektima ukljucujuci i prostore prvog staničnog perona i putničkih pothodnika sa vestibilima, prilaznih saobraćajnica, inženjerskih konstrukcija kao i nabavka i ugradnja vertikalnog i kosog transporta.

Vrednost ovih radova se procenjuje na 25-30 miliona evra.

Treća etapa obuhvata izgradnju konstrukcije stanicne zgrade na ploci i njeno opremanje uz uredenje i opremanje prostora u parteru objekta stanične zgrade koji je u funkciji prijema i otpreme putnika uz obezbedenje parking mesta za radnike i korisnike stanične zgrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: