Kinezi rade non-stop: Ovako izgleda miniranje tunela na najtežoj deonici auto-puta FOTO

Deonica auto-puta od Preljine do Požege dugačka je nešto manje od 31 kilometra i laici bi rekli da će se taj deo auto-puta završiti u kratkom roku.

Srbija

Izvor: RINA

Sreda, 18.11.2020.

19:57

Kinezi rade non-stop: Ovako izgleda miniranje tunela na najtežoj deonici auto-puta FOTO
Foto: RINA

Možda bi to i bilo zaista tako da se ispred kineskih gratitelja nije isprečila planina Jelica kroz čiju utrobu treba prokopati tunel dug čak tri kilometra. Trenutno su u toku radovi na poddeonicama, tunelima Laz i Munjino Brdo, koji se odvijaju u dnevnoj i noćnoj smeni, sedam dana nedeljno.

"Ovo je jako zahtevna deonica, mi smo ovde svakodnevno i nailazimo na puno problema, podzemne vode, kao i podzemni gas. Najveći problem predstalja slaganje terena klizišta, ali zahvaljujući našem stručnom timu nakon analize uvek iznađemo tehničko rešenje kako bi smo izbegli materijalnu štetu i nastavili planiranom dinamikom", rekao je za RINU Šo Đi Čang generalni direktor projekta na deonici Preljina - Požega.

Probijanje tunela "Laz" teče planiranom dinamikom, kompletirani su radovi na predusecima ulaznog i izlaznog portala. U toku su radovi na miniranju, tunelskom iskopu i primarnoj oblozi tunela. Do sada je iskopano 352 metra u levoj cevi i 391 metar u desnoj.
Foto: RINA
Međutim, sa druge strane planine Jelice na teritoriji opštine Lučani kineskim neimarima probleme zadaje tunel "Munjinom brdo", koji je po strukturi još teži građevinski izazov. Kompletirani su radovi na iskopu ulaznog i izlaznog portala i zaštiti kosina, a u toku su radovi na tunelskom iskopu i primarnoj oblozi tunela. Iskopano je 153 metra u levoj cevi i 60 metara u desnoj i otpočeli su radovi na betoniranju sekundarne obloge u levoj cevi.

"Ovaj tunel je dosta je kompleksniji nego "Laz", zato što geološki se nalazi u strani planine, stabilnost samog tunela je mnogo loša i u takvim slučajevima moramo da unapred fiksiramo teren kako bismo bezbedno mogli ući u sam tunel i nastaviti sa radom. ", kazao je Uang Šin Vej, glavni inženjer na gradnju tunela.
Foto: RINA
Iskusan tim stručnjaka "China Communications construction company" svakodnevno se hvata u koštac sa brojnim problemima na ovoj deonici, ali uz pomoć Vlade RS i svih nadležnih institucija ne postoje nepremostive prepreke. Izgradnjom ove deonice u posao su se uključile i domaće kompanije koje prate dinamiku radova kineskog izvođača.

"Naša firma ovde radi 24 časa u dve smene, od 7 časova ujutru do 10 uveče i posle se nastavlja od jedan sat posle ponoći do ranih jutarnjuh časova. Pratimo dinamiku radova, koliko oni iskopaju mi im toliko prevezemo betona i drugih stvari. Imaju opasnu kontrolu radova sve je kompijuterski odrađeno , smese betona se prave u gram", kazao je Žikica Janković, radnik domaće kompanije „Cemprom” Čačak.

Završetkom izgradnje ove deonice auto-puta od Čačka ka Požeži preko Lučana već sada zainteresovani investitori dolaze na pregovore.
Foto: RINA
"Auto-put stvorio je mnogo bolje uslove za dolazak stranih kompanija, tako smo pre šest meseci imali delagaciju iz Poljske, kao i jedna iz Italije, ali kako radovi odmiči tako su i domaće kompanije zainteresovan za prostor i ulaganje u novoj industrijskoj zoni koja će se prositrati na 30 hektara iz samu trasu novog auto-puta", kazao je Milivoje Dolović za RINU.

U planu je da deonica auto-puta od Preljina do Požege bude završena do kraja sledeće godine, kao i da će krak ka Požegi rasteretiti obilaznicu oko Grada Čačka kroz koju dnevno u sezoni prođe oko 16.000 vozila.

Izgradnja kompletne deonice državnog puta I A reda broj 2 (E-763) smanjiće saobraćajne gužve u Čačku i okolini i doprineće smanjenju tranzitnog saobraćaja koji je posebno intenzivan u turističkoj sezoni.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: