U Londonu se stan od 7 kvadrata prodaje za 220.000 evra, može li Beograd da parira cenama?

Priča o "mikro stanu" u Londonu od svega 7,3 kvadratna metra, a koji se prodaje za 200.000 funti (oko 220.000 evra) privukla je veliku pažnju stranih medija.

Srbija

Izvor: Ana Ristoviæ

Utorak, 27.10.2020.

12:51

U Londonu se stan od 7 kvadrata prodaje za 220.000 evra, može li Beograd da parira cenama?
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Pored kuhinjske ploče i sudopere, minijaturni prostor sadrži tuš kabinu, krevet za jednu osobu i prozor, navodi se na britanskom portalu Metro. Visoka cena objašnjava se time da se nekretnina nalazi na Noting Hilu, što je jedna od najprestižnijih lokacija u toj zemlji.

Prema rečima Milića Đokovića iz udruženja Klaster nekretnine, ovakav, pa ni približan, odnos cene i kvadrature u Beogradu se zasad ne beleži.

"U glavnom gradu nema sličnih slučajeva. Pre svega, postojeći standardi ne poznaju takve vrste stanova, počevši od Zakona o planiranju i izgradnji. Soba ne može da ima ispod devet kvadratnih metara, jednosoban stan mora imati odvojenu kuhinju i slično, postoji niz propisa. Dakle, potrebna je određena kvadratura, mokri čvor i drugo", objašnjava Đoković za B92.net.

Najpribližnija domaća varijanta tome bio bi možda, prema njegovim rečima, takozvani stan-soba.

"Takve prostore smo viđali, recimo, na uglu Vlajkovićeve i Svetogorske ulice ili u blizini nekadašnje kultne kafane "Pod lipom". Oni su površine 12-15 kvadratnih metara, međutim, nemaju mokri čvor, obično su se koristili kao kancelarije. Danas nema interesovanja za takve nekretnine, pa je teško i proceniti njihovu eventualnu cenu, možda bi se grubom računicom reklo da bi ona iznosila više od 3.000 evra po kvadratnom metru", objašnjava naš sagovornik.

Kada je reč o standardnim stanovima, najmanji obično imaju 20 ili 21 kvadratni metar, dodaje on.

"Takvi se najčešće nalaze blizu fakulteta, studentskih domova i menzi, a imaju jednu malo veću studentsku sobu. Interesantno je da je za male stanove, imali oni 20 ili 30 kvadratnih metara, cena manje više ista - oko 60 ili 70 hiljada evra. Tu razlika u površini stana ne igra mnogo, više se posmatra struktura i funkcionalnost", ističe Đoković.

Na pitanje koliko su nekretnine manjih površina popularne u Beogradu, napominje da je tu investitorima glavni problem obezbeđivanje parking mesta, koje ih navodi da grade veće stanove i samim tim manje novca troše na mesta za parkiranje.

"Ipak, mali stanove se traže i uvek će se tražiti, a kakve će cene biti u budućnosti zavisi od toga kako će se razvijati tržište", kaže on.

Ako se vratimo na novčanu svotu sa početka - 220.000 evra koliko stoji minijaturni londonski stan, za tu količinu novca, tvrdi naš sagovornik, u Beogradu se praktično može pazariti "sve i svašta".

"Tim novcem možete kupiti stan na Banovom brdu, možete pazariti kuću na Bežanijskoj kosi ili Višnjičkoj banji, možete kupiti i pola Šumadije", zaključuje Đoković.

Podsećanja radi, u prestonici rekord po visini cene za kvadratni metar i dalje drže stanovi u projektu u izgradnji Beograd na vodi. Kako je objavljeno prošlog meseca, najskuplji stan na toj lokaciji prodat je za 1,38 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: