Mali: Država će preuzeti na sebe teret uvođenja novih kasa, ulaganje između 3,5 i 4 milijarde

Novi Zakon o Fiskalizaciji stupiće na snagu 1. januara 2022. godine, ali prema rečima ministra finansija, to neće predstavljati dodatno opterećenje privredi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2020.

10:18

Mali: Država će preuzeti na sebe teret uvođenja novih kasa, ulaganje između 3,5 i 4 milijarde
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći oko 3,5 do 4 milijarde dinara i veujemo da će to ulaganje da se isplati", poručio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Kako je dodao, poslednje izmene zakona o fiskalizaciji su bile 2012. godine.

"Vreme se promenilo, promenila se tehnologija od tada, poslovno okruženje...", istakao je Mali.

On je podsetio da je izašao prvi predlog o uređenju fiskalizacije i uvođenju novih fiskalnih kasa.

"Želja nam je da svaki račun bude fiskalizovan, da olakšamo rad Poreske uprave, smanjimo udeo sive ekonomije u privredi, očekujemo da se zakon uskoro nađe u javnoj raspravi, da se usvoji do kraja godine, a da sa sprovođenjem krenemo sledeće godine", zaključio je ministar.

Prema objavljenom nacrtu ovog zakona na sajtu Ministarstva finansija, poreskim inspektorima biće omogućeno da prate izdavanje računa i beleže nepravilnosti, a to će biti sprovedeno kroz korišćenje dodatnog uređaja koji će trgovci ubuduće imati uz svoje kase.

Ovaj dokument definiše elektronski fiskalni uređaj kao hardversko i/ili softversko rešenje, koje koristi obveznik fiskalizacije radi izdavanja fiskalnog računa i prenosa podataka o fiskalnim računima u Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave, a koji se sastoji od jednog procesora fiskalnih računa i jednog ili više elektronskih sistema za izdavanje računa, odobrenih od strane Poreske uprave, kao i bezbednosnog elementa izdatog od strane Poreske uprave.

Procesor fiskalnih računa moći će da razmenjuje podatke sa elektronskim sistemom za izdavanje računa i bezbednosnim elementom, analizira podatke o prometima, formatira ih kao fiskalni račun, stvara elektronski potpis, prosleđuje fiskalni račun elektronskom sistemu za izdavanje računa, čuva podatke o prometima i prenosi fiskalne podatke u pomenuti Sistem za upravljanje fiskalizacijom Poreske uprave.

Nacrt predviđa da obveznik fiskalizacije ima pravo da se opredeli za vrstu elektronskog fiskalnog uređaja koji će koristiti, i to:

1) elektronski fiskalni uređaj koji koristi sopstveni procesor fiskalnih računa i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa čak i u slučaju privremenog ili trajnog prekida internet veze; i/ili

2) elektronski fiskalni uređaj koji koristi procesor fiskalnih računa u Sistemu za upravljanje fiskalizacijom i koji omogućava izdavanje fiskalnih računa isključivo kroz stalnu internet vezu u realnom vremenu.

Uz to, predviđa se čitav niz podataka koje će fiskalni računi računi morati da imaju, ali i kazne za nepoštovanje svih predviđenih propisa koje variraju od 200.000 do dva miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: