Koliko košta vožnja taksijem po Srbiji?

Cene taksi usluga u Srbiji variraju od grada do grada. Tako u prestonici samo ulazak u vozilo košta 170 dinara, dok se u manjim mestima polazak ni ne naplaćuje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.10.2020.

14:56

Koliko košta vožnja taksijem po Srbiji?
Foto: Depositphotos, _fla

U međuvremenu, svet se odavno navikao na različite aplikacije putem kojih korisnici poručuju vozilo, a takva praksa u Srbiji je zasad poznata samo u Beogradu.

Kako se kreću cene ove vrste prevoza pročitajte u nastavku.

Beograd

Prema rešenju o najnižoj ceni po kojoj se obavlja taksi prevoz, a koje je usvojila gradska vlast 2014. godine, cena za start je 170 dinara, dok za vožnju cena varira od tarifa. Postoje tri tarife – za prvu, dnevnu, cena je 65 dinara po kilometru, za drugu (od 22 do 6 časova) ona iznosi 85 dinara, a za treću (primenjuje se van obeleženih tačaka gradskog područja) iznosi 130 dinara.

Novi Sad

I "srpska Atina" ima jedinstvene cene na nivou grada. Tamo se za start plaća 85 dinara, kilometar u prvoj tarifi košta 52, u drugoj 66, a u trećoj 98 dinara.

Niš

Nišlije za start naplaćuju više od novosadskih kolega, pa cena iznosi 110 dinara. Ipak, povoljniji su u pogledu naplate po kilometraži - za prvu tarifu cena kilometra iznosi 40 dinara, za drugu 50 i za treću 65 dinara.

Manji gradovi

Subotica praktikuje nešto drugačiji sistem, podeljen na dve tarife. Kako su nam objasnili članovi tamošnjih taksi udruženja, tokom prve je cena starta 95 dinara, a kilometra 70 dinara. U drugoj se startuje za 120 dinara, a vozi za 95 dinara po kilometru. U Leskovcu start košta 80 dinara, dok se kilometar u prvoj tarifi naplaćuje 55, u drugoj 60 dinara. Jagodinci se mogu pohvaliti jeftinim startom koji stoji 25 dinara, dok prema rečima taksista, u prvoj tarifi vožnja se naplaćuje 80 dinara po kilometru, u drugoj 90, u trećoj 120 dinara. Ima, naravno i mesta koje nemaju jedinstvenu politiku cena na nivou jedinice lokalne samouprave. Tako je, na primer, u Šapcu moguće naleteti na udruženja koja će vam taksi usluge naplatiti sa uračunatim startom od nekoliko desetina dinara, dok druga udruženja to uopšte neće naplaćivati, a cena po kilometru obično iznosi između 60 i 70 dinara.

Šta je sa ostalim firmama koje nude povezane usluge?

Firme koje nude usluge korišćenja aplikacija putem kojih je moguće zakazti vožnju zasad su malobrojne i posluju samo na teritoriji prestonice. Tako je u Beogradu poznata aplikacija CarGo koja pruža uslugu inovativne pomoći na putu. Kako su nam objasnili iz ove kompanije, ta usluga dostupna je isključivo članovima Udruženja građana CarGo, a aplikacija CarGo povezuje članove koji pružaju uslugu, sa onima koji uslugu koriste. Svaki član Udruženja CarGo može unapred da zna cenu korišćenja usluge, tako što je sama aplikacija obračunava, bez skrivenih, dodatnih troškova.

Uz to, beogradskim ulicama saobraćaju i vozila kompanije Yandex. Kako se navodi na njihovom sajtu, slično takstistima i oni naplaćuju start 170 dinara. Cena vožnje po gradu, dodaje se, ne može biti veća od 85 dinara, a van grada ne veća od 130 dinara, što takođe ulazi u okvire kojima se rukovode i prestonička taksi udruženja.

Putem aplikacije, građane je prevozila i kompanija Cammeo, ali je ona tokom ove godine prestala sa poslovanjem u Srbiji.

Sistemi prevoza van Srbije

Svetski poznat Uber cenu određuje na sličan način kao CarGo, a na listi zemalja u kojima posluje našla se i Hrvatska. Servis nudi različite tipove vozila, u zavisnosti od broja ljudi i stepena luksuza koji se traži. Komšije se mogu pohvaliti i kompanijom Bolt, preko čije onlajn prezentacije se možete prijaviti i kao vozač i kao onaj koji želi da se vozi. Takođe, kao vredan pomena ističe se svetski brend Lyft,gde se takođe, sem poručivanja vožnje, možete angažovati i kao vozač, a kompanija nudi i iznajmljivanje vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: