Besplatne akcije građanima donele po 10.000 dinara. Ali šta dalje? "Strpljenje se isplati"

Građani koji su prethodnih godina dobijali dividende na ime posedovanja dodeljenih akcija dosad su "zaradili" 10.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2020.

16:17

Besplatne akcije građanima donele po 10.000 dinara. Ali šta dalje?
Foto: Depositphotos, Kolobsek, 10657301

U pitanju su sredstva dobijena od Telekoma, NIS-a, aerodroma Nikola Tesla i Akcionarskog fonda.

"Građani su do sada dobili dividende na ime posedovanja pet akcija NIS-a, jedne akcije Aerodroma i 31 akcije Telekoma u iznosu od 4.681 dinar (uključujući očekivane dividende za NIS i Telekom u ovoj godini), kao i 1.700 dinara iz Akcionarskog fonda. Ako se ovome dodaju trenutne vrednosti akcija NIS-a i Aerodroma, ovaj portfelj ukupno vredi nešto više od 10.000 dinara. Ovde nije uključeno vrednovanje akcija Telekoma i Akcionarskog fonda jer nisu na berzi, kao ni akcije EPS-a koje još nisu podeljene", objašnjava za B92.net novosadski broker Nenad Gujaničić.

Naš sagovornik dodaje da ne postoji rok za prodaju akcija ili podizanje novca, građani (akcionari) mogu to da urade kad god zažele. Iako je dobijena imovina mala, prema njegovim rečima može se zaključiti da je ovog puta važilo pravilo "strpljenje se isplati".

"Treba reći da su građani dobili malu imovinu pa su u apsolutnom iznosu i ostvareni dobici mali. Ali svakako je bilo isplatljivije da su se akcije držale jer su i akcije NIS-a i Aerodroma donele pozitivan prinos", navodi Gujaničić.

Na pitanje koji je savet za građane koji će nastaviti da čuvaju svoje akcije, broker ističe da postoje izvesne razlike među preduzećima.

"Generalno, akcije NIS-a su uvek bile potcenjene na Beogradskoj berzi, ali kratkoročni izgledi nisu sjajni zbog aktuelne situacija na tržištu sirove nafte usled pandemije. Što se tiče akcija Aerodroma, to je sada priča na veoma dugi rok s obzirom da je imovina kompanije data u koncesiju pa su građani trenutno akcionari "školjke firme" koja kontroliše koncesiju i ubira godišnju koncesionu naknadu", pojašnjava on.

Barem polovina prodala akcije

Koliki je tačan broj zasad prodatih akcija i dalje je nepoznat.

"Koliko je građana prodalo akcije NIS-a i Aerodroma 'Nikola Tesla' može samo da se procenjuje, s obzirom na to da niko zvanično ne objavljuje ove podatke. Izvesno je da je barem polovina od 4,8 miliona građana koji su dobili ove besplatne akcije prodalo po 5 akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma, a verovatno je taj broj i veći", kaže Gujaničić.

On dodaje da kada su u pitanju akcije Telekoma, njima još uvek ne može da se trguje na berzi pa akcionari ove kompanije prodaju ove akcije tako što sklapaju sa kupcima ugovore o poklonu.

Podsetimo, tema akcija ponovo je privukla pažnju javnosti kada je Telekom nedavno saopštio da je u toku je isplata dividendi u ukupnom iznosu od 2.065.120.000 dinara, što kada se podeli na broj akcija iznosi 2,5814 dinara po akciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: