Vučić sa SB: Srbija lider u Evropi po privrednom rastu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa delegacijom Svetske banke o napretku agende za privredni rast, programu EU Zeleni rast, kao mini Šengenu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

13:52

Vučić sa SB: Srbija lider u Evropi po privrednom rastu
Foto: Instagram, buducnostsrbijeav

Delgaciju Svetske banke predvodila je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

"Srbija je po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi", istakao je tom prilikom predsednik Vučić i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su, kako je istakao, mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta, navodi se u saopštenju.

Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema današnjeg sastanka sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu.

Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 osto do 14 odsto na godišnjem nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: