Građani će novac vraćati na sudu: "Najbolje otići u agenciju i čitati sitna slova" VIDEO

Građani Srbije koji su samostalno uplatili smeštaj u nekoj drugoj zemlji a nisu ga iskoristili, po svoj prilici novac će morati da vrate na sudu.

Srbija

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 29.09.2020.

14:28

Građani će novac vraćati na sudu:
Foto: Printskrin, TV Prva

Advokatskim kancelarijama u Beogradu svakodnevno se javljaju oštećeni koji zbog zatvaranja granica nisu mogli da otputuju, a vlasnici apartmana odbijaju da im vrate uplaćene sume. Koja su im prava i kako da ih ostvare? TV Prva pozvala je advokata Aleksandra Cvejića da o tome govori.

Pojedine zemlje, među kojima je i Grčka, omogućile su svojim hotelijerima da novac vrate tek 2022. godine.

"Države štite pre svega sopstvenu ekonomiju i finansije", kaže advokat Aleksandar Cvejić.

Kako kaže, ako su građani u samostalnoj režiji planirali putovanja, praktično ne mogu da se obrate nikome.

"Za građane koji su uplatili putovanja preko agencije, strašno je bitno koju vrstu aranžmana su dogovorili. Treba da se vidi kakav su ugovor zaključili sa tom agencijom i šta tačno u tom ugovoru piše. Ovo je viša sila, pandemija nije nešto što se planira i zna se kako se postupa u takvim slučajevima", navodi Cvejić.

Sa druge strane, kako kaže, i naši putnici su išli "grlom u jagode".

"Znate kakva je situacija bila kad su se otvorile granice, ljudi su pohrlili, možda ne baš promišljeno", kaže Cvejić.

Navodi da se sada otvaraju i druga pitanja. jer se ne zna ko bi sledeće godine krenuo na putovanje, a da nije siguran da li će ga ostvariti i da li će mu novac uopšte biti vraćen novac u slučaju otkazivanja.

Govorio je i o onlajn kupovini aranžmana, i kaže da, iako izgleda "moderno ili brzo", loše je po kupca ako se putovanje ne ostvari.

Kaže da oni koji putuju u sosptvenoj režiji ne mogu da očekuju pravnu pomoć, jer sajtovi rade samo prodaju i oni su posrednici. Ističe da građani korišćenjem ovih sajtova za rezervisanje putovanja mogu da dođu u problem, jer sajt ne mogu da tuže.

"Ja bih bio veoma oprezan na mestu građana, bolje otići u našu agenciju i dogovoriti aranžman, ali i paziti šta se potpisuje, posebno ono što piše sitnim slovima."

Kaže da ne zna da li se procedura potrage za novcem isplati, jer to zavisi od toga na koji način je putovanje pojedinac nameravao da ostvari, koliko novca je uložio i da li želi da se bavi parničenjem.

"Treba koristiti agencije, voditi računa o tome da se ne žuri. Ovo će da traje još neko vreme, lako je planirati unapred, ali nije pametno plaćati", zaključuje Cvejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: