U sredu ističe drugi moratorijum: Kakav plan otplate građani mogu odabrati

U sredu ističe drugi moratorijum u otplati kredita koji je prihvatilo 82 odsto zaduženih građana i 69 odsto preduzeća.

Srbija

Izvor: RTS

Ponedeljak, 28.09.2020.

13:19

U sredu ističe drugi moratorijum: Kakav plan otplate građani mogu odabrati
Foto: Depositphotos, minervastock

Banke će u narednim danima klijentima koji su prihvatili moratorijum dostaviti novi plan otplate, putem pošte ili mejlom, a klijenti će imati sedam dana da se o ponuđenom planu izjasne.

Ukupna vrednost zaustavljenih obaveza prema bankama iznosi skoro milijardu evra.

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić rekao je za RTS da je moratorijum uveden kao jedna od mera za stabilizaciju finansijskog sistema i da posle šest meseci može da se kaže da je postignut efekat tih mera.

Kada je reč o otplati, Vasić je rekao da građani mogu da očekuju da dobiju plan otplate u narednih nekoliko dana, ukoliko ga već nisu dobili.

"Ono što je jako bitno, opet naglašavamo da postoje tri mogućnosti. Prva jeste da su, recimo, potrošili novac za ova dva meseca i onda se ta kamata koja je redovna, raspoređuje linearno na ostatak duga i period otplate se produžava za dva meseca i oni nastavljaju da plaćaju svoju ratu", kazao je Vasić tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodao je da građani imaju rok od sedam dana da se opredele za druge dve opcije otplate.

"To znači da, ako nisu uopšte potrošili novac, to znači da se jave banci i kažu 'Molim vas, ja imam dve rate, naplatite' i nastavljaju da plaćaju rate kao i ranije", naveo je Vladimir Vasić.

Vasić je naveo da je treća opcija otplate za građane koji su potrošili deo novca, ali kojima je ostalo dovoljno da plate kamatu. I u tom slučaju se period otplate produžava za dva meseca.

Istakao je da građani koji se odluče za prvi način otplate ne moraju da se jave banci, već će plan biti primenjen po automatizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: