Naselje u Surčinu dobija školu, vrtiće, park, pijacu, dom zdravlja i sportski kompleks

Radiofar, naselje u okviru beogradske opštine Surčin nadomak aerodroma Nikola Tesla, već godinama nije na radaru gradskih urbanista.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

13:09

Naselje u Surčinu dobija školu, vrtiće, park, pijacu, dom zdravlja i sportski kompleks
Foto: Depositphotos, stockasso

Ipak, sada bi sumorna slika ovog naselja koje se iz vikendaškog razvilo u naseljeno mesto, ali već decenijama oko 300 njegovih stanovnika nema ni osnovnu školu ni dom zdravlja, mogla da se promeni, piše Ekapija.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije naselja Radiofar.

Prema planu, Radiofar će u budućnosti imati i osnovnu školu i dom zdravlja, čak četiri vrtića, socijalnu ustanovu, dom kulture, pa čak i sportski kompleks.

Planirani broj stanovnika popeće se na 12.457 ljudi, za koje će biti izgrađeno još 4.180 stanova.

U planu je sanacija neplanski formiranih stambenih blokova u postojećoj zoni porodičnog stanovanja sa 115 stanova, dok je gradnja mešovitih gradskih centara (kombinacija stambenog i poslovnog prostora) predviđena uz ulice Svetog Save, Federika Felinija, Nemanjinu i Ulicu Vasilija Ostroškog.

Planirana je gradnja četiri predškolske ustanove, dok je za decu školskog uzrasta u planu izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 1.200 učenika, raspoređenih u 40 odeljenja.

Za ustanovu primarne zdravstvene i radnu jedinicu ustanove socijalne zaštite sa klubom za stare, planom je definisana građevinska parcela površine oko 3.470 kvadrata, dok je ustanova kulture predviđena na površini od 14.566 kvadrata.

Sportsko-rekreativni kompleks je planiran na površini od oko 8.390 kvadrata. U okviru kompleksa predviđena je sportska sala, otvoreni sportski tereni za košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet i tenis, kao i sportski baloni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: