Novi kompleks autobuske i železničke stanice: U planu 65 perona, 200 parking mesta, supermaketi

Nova autobuska stanica koja će se nalaziti na Novom Beogradu imaće 65 perona, a kompleks železničke stanice imaće ukupno sedam koloseka.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 20.09.2020.

14:38

Novi kompleks autobuske i železničke stanice: U planu 65 perona, 200 parking mesta, supermaketi
Foto: Depositphotos, synovec

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid Nacrta izmena i dopuna plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu.

Prema Nacrtu, autobuska stanica će se prostirati na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara.

Mreža saobraćajnica sa aneksom autobuske stanice obuhvatiće oko 9,5 hektara.

Autobuska stanica, kako piše u Nacrtu, imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih, a 9 dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa autobuske stanice.

U planu je i 30 parking mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Cilj je i da ceo kompleks ima prateće sadržaje za korisnike autobuske stanice čime bi se pružio viši kvalitet usluge.

U skladu sa tim predviđa se i prateći poslovni prostor, supermarket sa garažom i parking prostorom, a dozvoljena je i izgradnja stanice za snabdevanje gorivom.

Kako piše u nacrtu, stanični trg planiran je ka Ulici Antifašističke borbe.

Na staničnom trgu treba obezbediti nesmetane pešačke pristupe do stajališta javnog prevoza, kolski pristup zgradi stanice za korisnike stanice i taksi vozila, taksi stanicu za minimalno 20 vozila, parking za kratko zadržavanje putničkih vozila sa minimalno 40 parking mreža, ulaz/izlaz u podzemnu garažu, zelene i slobodne površine.

Stanični objekat planiran je na prostoru između staničnog trga i peronskog prostora.

U planu je i javna garaža sa 200 parking mesta koju treba projektovati sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića.

U okviru objekta železničke stanice treba da se obezbedi peronski prostor za 5 postojećih i 2 planirana koloseka. Objekat železničke stanice je planiran ispod, do i iznad konstrukcije železničke pruge, ka ulicama Nova 1 i Antifašističke borbe.

Granicom Plana obuhvaćen je deo teritorije Gradske opštine Novi Beograd, između ulica: Jurija Gagarina, Marka Hristića, Đorđa Stanojevića, planirane Nova-1 i Antifašističke borbe.

Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 22.2 hektara.
Foto: Nacrt izmena i dopuna plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železnièke stanice u bloku 42 na Novom Beogradu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: