Proizvod domaće pameti: "Mašina za maske" radi bez kontakta FOTO

Prva mašina koja bez kontakta u skladu sa zaštitom od korone isporučuje maske putnicima na beogradskom aerodromu rezultat je rada domaće pameti u firmi 365 ADS.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.08.2020.

14:32

Proizvod domaće pameti:
Foto: Tanjug, Nikola Anðiæ

Oni su 90 procenata njenih delova smislili i sami proizveli.

"Trebalo nam je 30 dana da napravimo mašinu koja može da radi na glas, sa pola metra ili metar distance. Druga opcija je da se sa metar do metar i po podignete desnu ruku i onda upravlja mašinom preko pokreta ruke", rekao je u izjavi za Tanjug Nikola Vučićević iz "365 ADS".

Za svaki slučaj i one koji se ne snalaze bez kontakta na mašini je i mali tač koji se UV zracima konstantno dezinfikuje kako bi ipak stigli do maske.

Mašina je postavljena pre dva dana, jedina je u Srbiji, a sada je u test fazi.

Ova firma dobila je na početku podršku Fonda za inovacione delatnosti i napravila kabine za dezinfekciju.

"Prilikom pravljenja kabine pošto su lanci snabdevanja bili prekinuti nabavili smo mašine kojima sve potrebne delove koje ne možemo da nabavimo - možemo da napravimo. Za kabine su tokom maja i juna stale porudžbine a videli smo svetski trend za mašine za maske. Naša mašina za razliku od svetskih radi bez kontakta", kaže on.

Iako "365 ADS" za svoje proizvode potroši uglavnom po petnaestak dana mašina za maske odnela je čitav mesec.

"Želeli smo da napravimo nešto drugačije, delova nije bilo, pa smo izmislili mehanizam, koji izbacuje maske jer je sa njima problem što se zaglavljuju. Mašina je domaći izum koji ćemo pokušati u narednim mesecima i da patentiramo", kaže on.

Fleksibilna firma talentovanih ljudi isporuku mašina za maski već je dogovorila za nekoliko tržnih centara.
Foto: Tanjug, Nikola Anðiæ
"Ako postoji interes lokalne zajednice pokušaćemo i po gradu. Sa povećanjem obima saobraćaja, možda i više aparata na aerodromu", rekao je on.

Do korone ova firma bavila se upotrebom novih tehnologija u svrhu marketinga.

"Marketing i eventi stoje, pa smo se preorjentisali, već smo pravili vending mašine, ali sa velikim tač ekranima. Napravili najveći hologram u Srbiji 2019. godine koji je bio 4 kvadratna metra. Dosta inovativnih stvari smo napravili ali je ova mašina do sada najkomplikovanija", ističe on.

Mašina ne mora biti samo za maske, jer može da isporuči bilo koji proizvod bez ograničenja veličine, pa su planovi da bude razvijana u naredna 2-3 meseca.

Ova firma razvija i uređaj za dezinfekciju koji će raditi čim se u njega gurnu ruke - bez kontakta.

"Otprilike 7,5 hiljada puta može dezinfikuje samo sa jednim punjenjem. Napravili tunel za dezinfekciju maski i telefona, i sada planiramo da i njega do kraja razvijemo", zaključuje Vučićević.
Foto: Tanjug, Nikola Anðiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: