Za ovo je kazna 100.000 dinara

Redakciji b92.net čitalac je poslao sliku proizvoda kupljenog u kineskoj prodavnici u Beogradu, na kojoj je na etiketi označeno poreklo proizvoda – Kosovo.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2020.

11:54

Za ovo je kazna 100.000 dinara
Foto: b92.net

Kako su nam rekli u Ministarstvu trgovine, to je carinski prekršaj, jer naši propisi nalažu statusno neutralno obeležavanje robe koja sa teritorije Kosova ulazi u centralnu Srbiju (označeno zvezdicom, uz Unmik itd).

Za taj prekršaj nadležna je inspekcija Ministartva trgovine koja, kako kažu, u takvim slučajevima po prijavi izlazi na teren i nepravilno označenu robu stavlja van prometa do otklanjanja nedostatka na deklaraciji, te izriče novčane kazne odgovornima. Kazna za pravno lice iznosi 100.000 dinara, za odgovorno lice 10.000, a za preduzetnika 40.000 dinara.

Sektor inspekcije Ministarstva trgovine nadležan je za deklaracije u trgovini na malo.Kada se radi po prijavi građana, u pitanju je vanredni inspekcijski nadzor a onaj ko je prijavio obaveštava se najkasnije 15 dana po okončanju postupka. Roba koja nije u skladu sa tim propisima sporadično se pojavljuje u prodavnicama u Srbiji, kazali su nam u ministarstvu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, od ukidanja takse od 100 odsto do uvođenja mera reciprociteta (20.03. - 30.05.), uprkos otežanim okolnostima poslovanja u uslovima pandemije, srpska privreda je na kosovsko tržište plasirala robu vrednu 42 miliona evra.

Kako ističu iz PKS, za prva dva meseca od ukidanja taksi na robu proizvedenu u Srbiji, domaći privrednici su uspeli da obnove gotovo polovinu nekadašnjeg plasmana, iz perioda 2018. kada takse nisu bile na snazi. U tom periodu, plasman robe na Kosovo iznosio je oko 94,88 miliona evra, a ostvareno je oko 44 odsto te vrednosti (42 miliona evra).

Prema podacima Komore, ukupan promet robe sa Kosovom u 2019. iznosio je 108 miliona evra, 75,4 odsto manje u odnosu na 2018. Isporuke su iznosile 84,7 miliona evra i bile su manje 79,4 procenta u odnosu na prethodnu godinu. Nabavke su iznosile 23,3 miliona evra i bile manje 13,4 odsto u odnosu na 2018. U toj razmeni je ostvaren suficit od 61,4 miliona evra.

Iz Srbije se na Kosovo najviše isporučivala električna energija, burad, hartija i karton, mešavina amonijum-nitrata, kućna hemija. Najzastupljeniji proizvodi koji su u 2019. nabavljani sa Kosova su bili cevi, ugalj, dušeci i olovo.

Da podsetimo, prištinske vlasti usvojile su nedavno niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na robi i pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo". Prema toj odluci, preduzeća iz Srbije moraju obezbediti ulaznu dozvolu za svako vozilo sa robom koje ulazi na Kosovo, a zahtev za dozvolu podnosi se Kancelariji za vezu Kosova u Srbiji, dopisom ili mejlom.

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je danas odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji. Mere Prištine prouzrokovale su velike probleme našim proizvođačima koji nisu mogli da šalju svoju robu na Kosovo, pa su se formirale duge kolone kamiona iz centralne Srbije na administrativnim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: