Vučić: Kriza pokazala licemerje priče o slobodnom tržištu

"Danas se zemlje zatvaraju kako bi zaštitile svoja tržišta ", kazao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 29.05.2020.

10:32

Vučić: Kriza pokazala licemerje priče o slobodnom tržištu
Foto: Tanjug, Sava Radovanovic

Vučić je uvodnim govorom otvorio međunarodna konferenciju "Svet posle koronavirusa", u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog".

"Sve se okrenulo, sve je bilo licemerje, sve vreme se tvrdilo kako ne postoji veća vrednost od slobodnog tržišta, a kada je naišla kriza, ispostavilo se da je suština u tome kako da zaustavimo druge da ne budu uspešniji od nas". kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to se vidi i na regionalnom nivou. Kako je rekao, kada smo zaostajali, tada Srbija nikome nije smetala, ali od onog sekunda kada Srbija počinje da stiže i prestiže sve u regionu po objektivnim kriterijuma, kada je sa 340 evra došla do 510 evra prosečne plate, da ima značajno manji javni dug nego što ima malena Crna Gora, kada očekuje da će 2020 i 2021 prestići Hrvatsklu po ukupnom BDP-u, vidi se kako slobodan protok kapitala, ljudi i robe nije više tako važan.

"Imaćemo samo jednog konkurenta po rastu u Evropi", istakao je Vučić i dodao da u poslednjem kvartalu prošle i prvom ove godine imamo apsolutno najveći privredni rast u Evropi.

Skup je prilika da zvaničnici Srbije, predstavnici diplomatskog kora, ekonomski i zdravstveni stručnjaci razmotre izazove koje je pred čovečanstvo i našu zemlju stavila pandemija koronavirusa, kao i da osvetle problem pandemije, čije su dugoročne posledice i dalje nepoznanica.

Konferencija će kroz tri tematska panela biti posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

Na prvom panelu o geopolitičkim posledicama pandemije govoriće predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadori Kine i Rusije, Čen Bo i Aleksandar Bocan Haračenko, saopštili su organizatori.

U drugom delu skupa, na temu "Ekonomija posle pandemije", reč će imati guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik PKS Marko Čadež, a među učesnicima biće i potpredsednik saveta stranih invesitora Dejan Turk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: