Mali: 2019. ekonomski najuspešnija godina u protekloj deceniji VIDEO

Prošla godina bila je ekonomski najuspešnija godina u protekloj deceniji, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 29.02.2020.

09:16

Mali: 2019. ekonomski najuspešnija godina u protekloj deceniji VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Naime, prosečna zarada dostigla je planirani nivo od 500 evra, čak ga je i premašila, i nastavlja da se povećava svakog meseca. Penzije kontinuirano rastu, a minimalna plata se više nego udvostručila.

"2019. godina bila je važna za nas iz dva razloga: najpre, završena je finansijska konsolidacija, i druga stvar, po ekonomskim rezultatima to je najuspešnija godina u protekloj deceniji", kazao je Siniša Mali za Prvu TV.

Ministar finansija istakao je da je u u poslednjem kvartalu lanjske godine Srbija imala najveći privredni rast u Evropi, 6,1 odsto, dok je javni dug daleko ispod 50 odsto BDP-a, kao da i već četiri godine imamo suficit budžeta.

"Ubedljivo smo najtraženija zemlja za strane direktne investicije", dodao je Mali.

"U prvom kvartalu ove godine, po projekcijama Ministarstva finansija, nominalni rast plata je već 8,7 odsto. A cilj je da na kraju 2025. godine prosečna plata bude 900 evra", kazao je ministar finansija.

Između ostalog, Mali je rekao da je bio pravi trenutak za prodaju Komercijalne banke i da je to veliki uspeh ekonomske politike koja se vodi. Ocenio je da je sada najbolji trenutak za prodaju Komercijalne banke jer imamo stabilnu ekonomiju i visoke stope rasta, i dodao da je dobijena ponuda koja se ne odbija. Mali je poručio da država treba da se bavi ulaganjem u infrastrukturu, a ne da upravljanjem bankama. Kako je najavio, novcem od prodaje banke biće vraćeni neki skupi krediti iz prošlosti, a najveći deo biće investiran u nove škole, vrtiće, nove zdravstvene ustanove i auto-puteve čime će biti pospešen razvoj Srbije.

"To je odlična transakcija završena na pravi način. Kupac je banka iz EU sa američkim ulagačima, što će podstaći naš kreditni rejting", rekao je Mali.

Da nije efekta koronavirusa ova godina bi bila najuspešnija po pitanju ekonomskog rasta i razvoja, rekao je Mali i naveo da Srbiju prošle godine nisu usporile prištinske takse i kvote za čelik, rast ekonomije bi bio skoro pet procenata. Ministar finansija kaže da u razgovorima oko efekata koji na ekonomiju Srbije može imati koronavirus, međunarodni sagovornici kao šansu navode potrebu automobilskih kompanija da imaju bezbednije snabdevanje delovima.

"To može biti šansa i za Srbiju u slučaju da kompanije potraže dobavljače koji su bliže", rekao je i on i dodao za bezbednije snabdevanje nema bolje zemlje od Srbije. Kako je ocenio, to je šansa da ovde naprave svoje fabrike i da budu bezbedniji u snabdevanju.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: