Srbija traži partnera: "Proizvod koji će podići ekonomiju"

Vlada i kompanija Rio Tinto planiraju da traže potencijalnog strateškog partnera za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2020.

14:27

Srbija traži partnera:
Foto: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da Vlada i Rio Tinto u nastavku saradnje na projektu "Jadar" planiraju da zajedno traže partnera koji bi takvu fabriku otvorio u Loznici.

Premijerka kaže da će taj, treći partner koristiti litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja kompanije Rio Tinto, kao osnovu za dalji, finalni proizvod, za koji kaže da će podići i ukupnu srpsku ekonomiju.

"Na korak smo i do konkretnih sastanka sa određenim kompanijama koje smo identifikovali. To je jedna važna komponenta ovog projekta", rekla je Brnabićeva. Navela je da se nada da smo danas jedan veliki korak bliži investicionoj odluci kompanije Rio Tinto o izgradnji hemijskog postrojenja, čiji početak izgradnje može da se očekuje krajem 2021. godine.

"To će za Loznicu i za ovaj region značiti da imamo postrojenje koje je 20 odsto veće od trenutne Rafinerije NIS-a u Pančevu, dužine 2,6 kilometara, širine 1,6 kilometara i to je samo pokazatelj koliko je ovo važno", poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je tu kompaniju posetila kako bi, kaže, zajedno sa partnerima iz Rio Tinta obeležili kraj jedne važne faze u ovom projektu i nastavak projekta. "Ovo je potencijal koji je važan ne samo za Loznicu, već za čitavu zemlju", rekla je Brnabićeva i naglasila da je projekat koji sprovodi Rio Tinto Srbiju već stavio na svetsku mapu, te da on zaista može da promeni našu zemlju.

Premijerka kaže da za nju postoje potencijalno tri velika dodatna sledeća datuma koji su važni za Srbiju. Navela je da bi ogroman uspeh za Srbiju bio dogovor sa kompanijom Rio Tinto da svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u njihovom postrojenju, istraživačkom centru u Australiji preseli u Srbiju.

"Druga velika stvar će svakako biti početak izgradnje postrojenja, Nadamo se da to može da bude krajem 2021. godine i treća velika stvar, kada zajedno nađemo i potpišemo ugovor sa trećim partnerom."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: