"Švajcarska formula će biti modifikovana kako bi penzije bile što veće"

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modfikovana kako bi penzije bile što veće.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

10:35

Foto: Tamjug, Sava Radovanoviæ

Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o tome razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ona bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija bude 440 evra što je, kaže, dvaput više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra. "Možemo to da ostvarimo", poručio je Mali, koji je sa ministrom Đorđevićem posetio Gerontološki centar.

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja.

Ministar finansija je ocenio u raspravi da bi potvrđivanje Sporazuma trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.

"Međusobno priznavanje takođe znači da će građani i privredni subjekti iz jedne zemlje moći da koriste onlajn usluge druge zemlje, odnosno moći će da se identifikuju putem svojih šema elektronske identifikacije koji su pođednako prihvaćeni u obe zemlje", istakao je ministar.

Rekao je i da će onlajn usluge jedne zemlje biti dostupne i u drugoj zemlji što će pozitivno uticati na privredni razvoj obe zemlje.

Takođe, usvojen je i Zakon o potvrđivanju dodatnog protokola 6 o trgovini uslugama sporazuma o izmeni i pristupanju sporazumu o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi.

"Smisao i osnovni motiv za unapređenje međusobne saradnje i bliže povezivanje u našem regionu jeste ukupan razvoj i modernizacija naših društava, odnosno dobrobit svih naših građana", naveo je tada Mali.

Mali je objasnio da je cilj da svi naši građani lakše komuniciraju, da se lakše povezuju, putuju, pronalaze posao i da kupuju proizvode iz neposrednog okruženja bez nepotrebnih nameta.

Istovremeno, naglasio je Mali, Protokol 6 Sporazuma CEFTA odnosi se na liberalizaciju trgovine uslugama, a na taj način proširuju se mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica kojima se predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da se tim sporazumom ne ugrožava evropski put Srbije.

"Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko sedam odsto", rekao je Mali u raspravi.

Ministar je naglasio da treba da imamo u vidu da se oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene Srbije sa zemljama EAEU odnosi na Rusiju.

"Sporazum sa EAEU nije koristan samo za naše privrednike koji posluju sa zemljama EAEU, on je istovremeno i važan motiv za dolazak stranih investitora i ulagača", rekao je Mali.

Srbija je danas regionalni lider u napredovanju i rastu, otvaranju novih radnih mesta i stranim investicijama. BDP raste po stopi od četiri odsto godišnje, što je među najboljima u Evropi. Ulaganja u infrastrukturu su ogromna, sa već izgrađenih 350 kilometara novih auto-puteva i mnogo više kilometara regionalnih puteva. Infrastruktura donosi nova radna mesta i podstiče ekonomiju.

Nezaposlenost je više nego prepolovljena, sa 700.000 na 300.000. Dostupniji su bolji poslovi pa tako, na primer, trenutno u Srbiji ima 15.000 slobodnih radnih mesta u IT industriji.

Penzije kontinuirano rastu a minimalna plata se više nego udvostručila na preko 30.000 dinara. Prosečna zarada je upravo dostigla planirani nivo od 500 evra (sa 330 evra u 2012) i nastavlja da se povećava svakog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: