Eko-taksa: Ko će i koliko platiti zaštitu životne sredine? VIDEO

Od 1. januara uvode se nove takse, čiji je cilj stvaranje fonda za zaštitu životne sredine.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 13.12.2019.

19:33

Eko-taksa: Ko će i koliko platiti zaštitu životne sredine? VIDEO
Foto: Depositphotos/kodda

Prema količini zagađenja definisana je eko-taksa za pravna i fizička lica odnosno domaćinstva i kompanije koja će iznositi od 1.200 do dva miliona dinara.

Iz Privredne komore Srbije (PKS), koji su uvođenje ove takse i inicirali, kažu da će ovaj fond služiti za građane kako bi uz pomoć države mogili da zamene svoja grejna tela kao i automobile za one nove, ekološki zdravije.

"Ono što je važno za naše gledaoce, ovo je poslednja šansa da imamo građane kao saveznike, ovo nije rezervni novčanik lokalnih političkih elita, ovo je novac koji mora biti u službi finansiranja potreba građana", kaže za Prvu TV Siniša Mitrović iz PKS.

"U ovom trenutku naši su saveti da to bude 100 dinara mesečno po domaćinstvu a industrija da se deli na velike male i srednje obveznike plaćanja sa velikim srednjim i malim uticajem na životnu sredinu. Mislim da će sada svi imati velike šanse da jednako plaća neko i u Surdulici i u Subotici kada pravi investiciju. Biće transparentno", kaže Mitrović.

Za domaćinstva, taksa je 1.200 dinara godišnje, dok je za vlasnike firmi nešto veća u zavisnosti od toga koliko zagađuju životnu sredinu.

Stručnjaci tvrde da nam je ovo poslednja šansa da zajedno sačuvamo životnu sredinu i da vazduh koji dišemo - ostane nevidljiv.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: