"Ako Kina može da radi Pelješački most u Hrvatskoj, što je problem kada Kinezi grade u Srbiji"

Ako nikom nije problem što u Hrvatskoj, zemlji članici EU, Kinezi grade Pelješački most, zašto je problem kada Kinezi rade i grade u Srbiji?

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

12:39

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije

Zapitao se danas predsednik Vučić, posle razgovora s grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, o principu poštovanja međunarodnog prava, ali i nacionalnih interesa.

"Sve što je u skladu sa međunarodnim i evropskim pravom u odnosima sa Kinom i Rusijom, mi ćemo to da koristimo. Naveo sam bezbroj puta primere, kao kada vam kažu ''ne možete sa Kinezima da razgovrate o 5G mreži'', ili o roling stokovima za želenzicu, ''ne možete sa Kinezima o drugim pitanjima''... Vidite da možemo, jer je to interes Srbije. Da li smo pogazili neku obavezu iz obligacionog ili međunarodnog privatnog prava? Nismo. Pustite Srbiju da donosio odluke. Ali, vas molimo, ako pledirate da Srbija nešto treba da uradi, prvo to pokažite na vašem primeru", objasnio je predsednik Vučić.

Kako je rekao, nikada se nije desilo u Srbiji da dobijemo evropski novac, pa da pustimo Kineze da grade, kao što je bio slučaj sa Pelješačkim mostom u Hrvatskoj.

"Kada se to dogodi u Srbiji, onda nam držite pridike", poručio je predsednik Srbije.

S grčkim predsednikom je razgovarao o tim pitanjima, povodom ideje Pavlopulosa da region Jugoistočne Evrope u budućnosti bude motor razvoja i ekonomskog rasta cele Evrope.

"Moramo da radimo zajedno i da se približavamo jedni drugima, da bi bili poštovani od strane velikih. Principi EU se ne ogledaju samo u tome da mali poštuju velike, već i veliki da poštuju male", rekao je Vučić novinarima, koji su se interesovali za sadržaj razgovora, koji je grčki predsednik nagovestio u delu sastanka otvorenom za javnost, uključujući i ideju Jugoistočne Evrope kao jednog od stubova EU.

Vučić je rekao da je to svakako dobra ideja i vizija, bez obzira na trenutnu snagu ekonomija zemalja tog regiona.

"Jesu neki i 50 i 100 godina ispred nas, ali ako vi rastete mnogo brže nego oni, onda se ta razlika smanjuje i to je ono što možemo da radimo u narednom periodu", rekao je Vučić i izrazio uverenje da će Srbija uspeti to da ostvari i uz podršku grčkih prijatelja.

Na pitanje da li će velike zemlje da zamere takve ambicije, Vučić je rekao:

"Kada je neko veliki, ne obazire se na malog", primetio je Vučić i dodao da će prihvatiti "grčki princip" u međunarodnim odnosima, koji je danas čuo od predsednika Grčke, a koji podrazumeva poštovanje međunarodnog prava, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

On je u tom kontekstu pomenuo i pitanje jačanja Vojske Srbije i naoružavanja, te podsetio da Srbija, za razliku od mnogih zemalja, nije članica NATO i ne želi to ni da bude, i da kao neutralna zemlja mora da snaži svoje oružane snage.

"Da li ćemo to uspevati u budućunosti, pošto će biti velikih i strahovitih udara kakve smo videli u prethodnim nedeljama po pitanju našeg naoružavanja, videćemo", dodao je Vučić.

Bolje saobraćajno povezivanje Grčke i Srbije

Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom o boljem saobraćajnom povezivanju dve zemlje u inicijativi "Pojas i put", o čemu će, kako je rekao novinarima, razgovarati sutra i s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom.

On je ukazao da Grčka ima odličnu prugu od Atine do Soluna, ali da je ostao deo od Soluna do Severne Makedonije.

"Pruga kroz Severnu Makedoniju je jednokolosečna, to bi moralo da se promeni. Mi moramo sve da promenimo i sve da izgradimo i spremni smo da uđemo u taj aranžman u okviru Pojasa i puta. Sa našim grčkim prijateljima smo razgovarali, jer mislimo da bi oni time dobili mnogo veći broj turista", rekao je predsednik.

Izgradnja brze pruge, kako je naveo, od Beograda do Niša, kojom vozovi idu 200 kilometara na sat, zatim od Niša do granice sa Severnom Makedonijom, gde idu 120 do 160 kilometara na sat, značila bi da se brže stiže na Halkidiki i do Soluna.

"Da ne pričam koliko je to značajno za teretni saobraćaj i koliko toga bi moglo da se izvozi iz luke Pirej do Beograda, Budimpešte i Beča do čitave Centralne Evrope", istakao je on.

Vučić kaže i da je pre nekoliko dana o tome telefonom razgovarao i s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zajevom i da je i Severna Makedonija spremna da uđe u tu inicijativu.

"Mi to moramo da uradimo zbog našeg investicionog plana, koji planiramo da predočimo i predložimo", naveo je Vučić.

Upitan kako Atina gleda na inicijativu "mali Šengen" sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Vučić kaže da ne misli da se Grčka u to meša, jer je to tržište za njih malo.

"To je suviše malo za njih, oni imaju veće ciljeve, ali umeju da pokažu poštovanje i hvala im na tome", rekao je Vučić.

Govoreći o odnosu s Grčkom, Vučić kaže da se Grci i Srbi tradicionalno vole, ali da bi sada trebalo da preduzmu i više od toga kako bi saradnja bila još bolja.

"Srbi vole Grke, ne postoji nijedan narod u EU koji je popularniji u Srbiji od Grka i čini mi se da ni na Zapadnom Balkanu niko u Grčkoj nije popularniji od Srba. Verujem da će ekonomska saradnja, razvijanje odnosa i pristup koji Grčka ima prema Kosovu doprineti učvršćivanju i snaženju odnosa i stvaranju novih veza između dve prijateljske i bratske zemlje", zaključio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: