Vučić: Novi helikopteri čuvari našeg neba

Novi helikopteri VS, među kojima i nedavno dopremljeni Mi-35, predstavljeni su na aerodromu u Batajnici u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 07.12.2019.

10:28

Vučić: Novi helikopteri čuvari našeg neba
Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Ruski Mi-35 helikopteri važe za jedne od najboljih na svetu.

Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35 upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.

"Uspeli smo da obezbedimo novac za sredstva da naša vojska bude dovoljno snažna za odvraćanje. Ove mašine su čuvari naše zemlje i neba", kazao je tom prilikom predsednik Srbije.

Predsednik Vučić je, komentarišući izgled helikoptera, rekao da ih nazivaju "đavolje kočije", ali da su to "čuvari naše zemlje i našeg neba".

"Srbija ovo nikada nije imala", naglasio je Vučić i čestitao Vojsci Srbije i građanima.

"Naši vojnici ne žive samo za plate", kazao je Vučić i dodao da te plate iz godine u godinu rastu. Kako je rekao, pripadnici naše vojske su uvek živeli za svoju Srbiju i za ono na čemu rade.

"Dobili smo veoma povoljnu cenu za Mi-35 i 4 Mi-17, i zahvalana sam našim ruskim prijateljima zbog toga", istakao je Vučić.

Na pitanje da li se zbog kupovine od Rusije osećamo pritiske sa Zapada kaže da ne može da odgovori pozitivno na to pitanje, ali da je upozorenje od Amerikanaca stiglo.

"Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo", izjavio je predsednik Srbije.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

"Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu", objasnio je predsednik.

A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete S-milion, pozvao je na realniji pristup: "U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo", rekao je Vučić.

Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.
Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Četiri nova helikoptera Mi-35M, koje je Srbija kupila od Rusije, stigla su na aerodrom "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici pre predviđenog roka, kako je objavio Sputnjik 2. decembra.

Rusija ih je isporučila dva dana pre sastanka Vučić i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020. U pitanju je tip helikoptera koji do sada nije bio u jedinicama Vojske Srbije, a helikoptere je isporučila ruska kompanija "Rostvertol" iz Rostova na Donu. Helikopter Mi-35M je nastao na bazi ruskog borbenog helikoptera Mi-24VM "krokodil" i predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera. To je oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu, nego na svoje manevarske sposobnosti. Visoke borbene karakteristike ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 kilometara na čas i operativnoj visini od 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, a sa dopunskim rezervoarima goriva to može da bude i do 1.085 kilometara.

Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbedjuju borbenu upotrebu helikoptera u povoljnim i srednje složenim meteo-uslovima, danju i noću. Od naoružanja na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugradjen top kalibra 23 milimetra i uvezan je sa sistemom za upravljanje vatrom.

Za Srbiju su u oktobru, kako su preneli mediji, stigla još tri nova ruska helikoptera Mi-17-V5 za RV i PVO Vojske Srbije, tako da je našoj zemlji isporučeno ukupno pet tih vojno-transportnih helikoptera. Od pet helikoptera, dva su bila dopremljena Srbiji 2016. godine za RV i PVO. Najavljeno je bilo da će nova tri Mi-17V-5, kao i prethodna dva, biti predata 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili "Pegazi" na Batajnici. Specijalizovani portal Tangosix ranije je objavio da je maksimalna nosivost helikoptera Mi-17 4.500 kilograma. Helikopter je dugačak 18,6 metara i visok 4,7 metara, a kapacitet mu je 36 putnika ili 24 padobranca ili 12 ranjenika. Reč je o višenamenskim vojno-transportnim helikopterima koji mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava.

Kada je reč o Erbasovim helikopterima H145 M, u Srbiju je, prema nezvaničnim informacijama objavljenim u medijima, stiglo sedam letelica. Srbiji, inače, treba da bude isporučeno devet helikoptera H145M, koji će biti namenjeni Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani Vojske Srbije - pet helikopera i Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije - četiri. Ostalo je da se još isporuči po jedan helikopter za Vojsku i MUP. Na vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", preneli su mediji 29. novembra, sletela su još dva helikoptera H145M koji ulaze u sastav RV i PVO Vojske Srbije. To su bili treći i četvrti od pet letelica ovog tipa koji su za naše vojno vazduhoplovstvo naručeni decembra 2016. godine. Prvi H145M, helikopter sa evidencijskim brojem 14501 namenjen za borbeno traganje i spasavanje, stigao je u Srbiju 12. juna 2019, a potom je 16. oktobra stigao i helikopter 14502 koji će, takodje, služiti za traganje i spasavanje. Osim devet H145M helikoptera, Srbija je, takodje, naručila tri H215 helikoptera za Helikoptersku jedinicu MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: