Prodavnice bez prodavaca: Ko još treba da strahuje da će mu mašine uzeti posao?

Strah od nezaposlenosti izazvane robotizacijom najvažnija je tema rasprava o budućnosti rada.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.11.2019.

11:38

Prodavnice bez prodavaca: Ko još treba da strahuje da će mu mašine uzeti posao?
Foto: Depositphotos/Scharfsinn

Kupovina u dućanu bez prodavaca uskoro bi mogla da bude moguća u Sloveniji, jer kompanija Merkator planira da se pohvali "pametnom" prodavnicom, piše "Politika".

U probnoj radnji kupci će moći da pazare bez prisustva radnika. Prodavnica će imati video nadzor ulaza i izlaza, elektronski cenovnik, samouslužne blagajne za plaćanje karticama, virtuelnog asistenta za pomoć u kupovini itd.

Automatizacija nije strana ni većim kompanijama, što je nedavno pokazao Amazon lansirajući mašine koje će preuzeti posao nekoliko hiljada radnika koji su pakovali porudžbine. Kompanija se pohvalila kako mašine mogu da spakuju i do 800 paketa na sat, znatno više nego ljudi.

Da je strah da će roboti i mašine preuzeti mnoštvo poslova donekle utemeljen u realnosti smatra Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, koja ističe da treba da se plašimo automatizacije rad, jer je to budućnost sveta.

"Kod nas dolaze veliki strani investitori koji sve više smanjuju broj zaposlenih, težeći da uvode mašine u radne procese. Iako su možda na udaru najpre niskokvalifikovani radnici, toga neće biti pošteđeni ni oni sa višim kvalifikacijama", kaže Savićeva za "Politiku".

Da radnici ipak ne treba da brinu da li će ubrzo da izgube svoja radna mesta, nedavno je podsetio Simeon Đankov, direktor Svetske banke u odeljenju za razvojnu ekonomiju.

"U Evropi sada imamo sve više država koje nemaju dovoljno radnika zato što se broj stanovnika smanjuje. Mašine, međutim, mogu da rade samo rutinske poslove", kazao je Đankov, podsećajući da roboti ipak ne mogu da razmišljaju kao ljudi i nemaju empatiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: