Barskom prugom vozovi će se kretati 100 km/h

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović potpisaće sutra, u sklopu posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, Sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.10.2019.

12:26

Barskom prugom vozovi će se kretati 100 km/h
Foto: Depositphotos/gyn9037

Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge od Valjeva do granica sa Crnom Gorom potpredsednica Mihajlović potpisaće sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovom, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ukupna dužina nerekonstruisanih deonica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara. Modernizacija čitave barske pruge omogućiće da brzina vozova na ovoj pruzi bude vraćena na 100 kilometara na čas. Ruske železnice već su uradile rekonstrukciju dela barske pruge od Resnika do Valjeva.

Tokom posete premijera Medvedeva biće potpisana još dva sporazuma u oblasti železnice. Prvi je sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.

Kako je saopšteno, novi ruski kredit za železnicu vredan je 172,5 miliona evra, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 miliona evra, što je ukupno 230 miliona evra. To će omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na železnici, izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge i izgradnje elektrotehničke infrastrukture na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Prvi od ova tri projekta iz novog ruskog kredita koji će početi s realizacijom je izgradnja novog dispečerskog centra. Za ovaj projekat tokom posete ruskog premijera biće potpisan ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra železnice.

Vrednost ugovora koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi dispečerski centar je 9,48 miliona evra, a potpisaće ga v. d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić i generalni direktor “RŽD internešenel” Sergej Pavlov, saopšteno je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: