Srpski Holivud podignut na kredit: Car Ivo od običnog brda za 12 godina napravio čudo

Srbija ima svoj Holivud i to u srcu Šumadije, na Rudniku, u selu Mutanj. Ovaj naš domaći nikao je na kredit i to zahvaljujući entuzijazmu jednog čoveka.

Srbija

Izvor: RINA

Sreda, 16.10.2019.

16:05

Srpski Holivud podignut na kredit: Car Ivo od običnog brda za 12 godina napravio čudo
Foto: RINA

Kao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu u kom je odrastao i ostao da živi sa porodicom pokloni nešto nesvakidašnje.

Brdo iznad njegove kuće, sa kog puca neverovatan pogled na pola Šumadije učinilo mu se kao idealno mestom na kojem je osvanulo osam dobro poznatih slova, koja smo do tada gledali samo u američkim filmovima.

"Izbacio sam jedno slovo 'l' , da ne bude da sam napravio čist plagijat, a u desnom uglu može se videti kako piše da je to 'srpski Holivud'. Kredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina, koliko ovaj natpis postoji, na Rudnik je došlo mnogo više turista, napravili smo pravi bum", priča Ivan za Rinu.

Ukoliko Ibarskom magistralom krenete ka Gornjem Milanovcu, nećete moći da ne primetite ovaj fenomenalan natpis, a tako je bilo i sa poznatim srpskim rediteljem Miroslavom Batom Petrovićem, koji je ugledavši gde se nalazi "srpski Holivud", poželeo upravo na tom mestu da napravi filmski festival.

"Od 2011. godine, ovde se organizuje nacionalni, ali od ovog leta i međunarodni filmski festival koji je naišao na odličan odziv. Imali smo preko 400 prijava iz celog sveta, a odbarali smo najboljih 30. Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima i u nestvarnoj atmosferi koja može da se dogodi samo na ovom mestu", priča Ivan.

Najveća ljuljaška u Srbiji

Foto: RINA
Ovog čoveka su sa razlogom prozvali i Ivo Car, jer je on ovde napravio i najveću ljuljašku u Srbiji, visoku pet, a široku četiri metra, ali kao omaž srpskoj glumačkoj legendi nikao je i Čkaljin vajat.

"Sagradili smo tradicionalne šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljavaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama", izjavio je car Ivo.

Ali ovde na obroncima Rudnika postoji i – krčma u planini.

"Ona ne postoji samo u onoj poznatoj pesmi, već je i ovde u srpskom Holivudu", kaže ovaj kreativni majstor.

Traže investitora

Foto: RINA
Slova je Ivan pravio od metala, a za skoro deceniju i po ona su se poprilično pohabala, pa je vreme za rekonstrukciju kako bi srpski Holivud zasijao novim, zvezdanim sjajem.

"U planu je da to realizujemo sledeće godine, da napravimo slova od aliminijumskog lima, koja bi mogla da traju narednih godina", izjavio je Ivan i dodao da preko društvenih mreža intenzivno traži investitore koji bi ovde napravili manji hotel.

"Siguran sam da bi se ovde posao dobro razvijao, jer dosta je posetilaca, ali ovde nemaju gde da popiju kafu ili sok, ili da prenoće. Zato je potrebno da ovu lokaciju neko od investitora prepozna, jer zaista ima šta da ponudi", naglasio je on.

A dok ne stigne investitor, Ivan se pobrinuo i za posluženje posetilaca. U pletenoj korpi doneo je domaći sok od jabuka, kolače sa borovnicama koje je pravila njegova supruga i domaću ljutu.

I zato nema sumnje da je Ivo zaista pravi car, čiji entuzijazam i ljubav prema rodnom selu i filmu prevazilaze sve granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: