"Već u decembru prosečna plata 500 evra"

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.09.2019.

08:16

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

On je u intervjuu za Blic rekao da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

"Trenutno su razgovori sa MMF u toku, a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara", rekao je Mali.

On je istakao da prema najavama predsednika Vućića, najveće povećanje dobiće medicinski radnici, sestre, a zatim doktori, a povećanje će prosečno biti veće od šest odsto.

Takođe od sledeće godine preduzeća će moći da daju povećanje od dodatnih pet odsto, jer se ukida Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata.

Mali njavljuje i da će svi penzioneri dobit povećanje od pet do 5,5 odsto, i to prema "švajcarskom" modelu.

"U narednim nedeljama znaćemo koliko će tačno povećanje iznosti, reč je o sistemskom rešenju. Mislim da je to najpravedniji model, jer se indeksacija vrši svake godine, a visina penzija zavisi od toga kolika je stopa inflacije i koliko su porasle plate", kaže Mali.

Ponovio je i da će oko 1. decembra svi penziopneri dobiti jednokratnu pomoć od 5000 dinara, a povećanje će uslediti od 1. januara iduće godine.

U budžetu za narednu godinu će, kako kaže, naglasak biti na javnim investicijama i u tu svrhu će biti izdvojeno 250 milijardi dinara.

Za iduću godinu projektovani privredni rast je četiri odsto, a rast ukupnih investicija očekuje se da bude 9,2 odsto, dok se očekuje da nezaposlenost padne na jednocifren broj.

Kada su u pitanju ponude za Komercijanu banku kaže da ne moze jos da govori o imenima, ali da je reč o tri banke među kojima je i jedna domaća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: