"Medicinskim sestrama plate veće za 15 odsto, minimalac najmanje 30.000 dinara"

Lekari mnogo manje odlaze iz Srbije nego u svim drugim zemljama, nego čak iz nekih zemalja EU, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Glas Amerike.

Srbija

Izvor: VOA

Četvrtak, 22.08.2019.

10:54

FOTO: Tanjug, Dragan Kujundžiæ

"Medicinske sestre nam odlaze", naveo je.

Predsednik je istakao da je globalizacija takav proces.

"U prethodne dve godine smo povećali za 10 i 12 odsto, kumulativno za 23 odsto plate medicinskim sestrama, ove godine će biti još 15 odsto, što znači 30 odsto u tri godine. Nominalno, realno to je 23-24 odsto, imajući u vidu međugodišnju inflaciju. Ako vi možete da mi kažete, da mi pokažete da je malo da se uveća za 23-24 odsto za tri godine, ja ću vam reći da je nemoguće više, ali ja znam da je uvek lako kritikovati i govoriti loše i ono što smo nasledili je bilo užasno stanje i to danas popravljamo", naveo je predsednik Srbije i dodao da plate koje su bile 329 evra, danas idu na 500-510 evra.

Vučić je istakao da će, s druge strane, "minimalac koji smo zatekli na 16.000 dinara, ići na 30.000 i više od 30.000 dinara".

"To su ogromne promene, ali ako vi mislite stvarno da mi možemo za dve ili tri godine da stignemo Nemačku i Austriju koje su nam 500 godina bežale, ili Hrvatsku koja nam je 200 godina bežala, a stižemo je, smanjujemo tu razliku - daleko smo još. Ja sam ponosan na to što smo uradili i na napredak koji postižemo, i želim da vas obavestim da očekujem da sledeće godine ponovimo titulu najboljeg u privlačenju stranih direktnih investicija. Dobio sam danas podatak od Jorgovanke Tabaković i Narodne banke da imamo 2,32, čak skoro 40 odsto više investicija nego u 6 ili 7 meseci prethodne godine", rekao je Vučić.

Na opasku da ljudi to ne osećaju u svojim novčanicima, on je odgovorio da je to floskula koja se ponavlja već pet godina "svuda i na svaki način", dok je na pitanje novinarke kako to da ima para da se radi po Beogradu, a da je jako teško povećavati plate rekao:

"Naravno, ali evo povećavamo za 15 odsto medicinskim sestrama i one opet odlaze. Odlaze zato što dobijaju veće plate, jer je njihova osnova bila užasno mala, nasledili smo plate na 32.000 dinara. Mislite li da je moguće da isplatimo medicinskim sestrama plate od 100.000 dinara. Iz čega, kako? Koji to doktor ekonomije može da mi objasni?", zapitao se Vučić.

"A u svemu smo najuspešniji, ceo svet nas hvali, kao što znate. U svemu! Od privlačenja stranih investicija, od izgradnje infrastrukturnih objekata. Pa mi imamo duplo više auto-puteva nego što ima Rumunija, koja je 4 puta veća od nas, koja je članica EU, koja je dobila 60 milijardi pod EU. Bugarska, koja je dobila 42 milijarde od EU. Pustite te priče ne osećaju! Osećaju ljudi, zadovoljniji su ljudi. Da li su zadovoljni, da li žive lepo? - Pa ne žive lepo i ne može tako lako da se živi lepo", zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: