Halo, inspektore: Od 1. jula počinje kontrola izdavanja "stanova na dan"

Turistička inspekcija kreće u kontrolu izdavanja "stanova na dan", jer od 1. jula počinje paušalno oporezivanje ležajeva.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2019.

08:20

Halo, inspektore: Od 1. jula počinje kontrola izdavanja
FOTO: Depositphotos, feedough

Najviše kvadrata za kratkoročno iznajmljivanje smešteno je u velikim gradovima i turištičkim centrima, a veliki broj kreveta izdaje se "na crno", pišu Večernje novosti.

U Beogradu je kategorizovano 1.614 smeštajnih jedinica sa 3.868 kreveta, ali se pretpostavlja da ih se dvaput više izdaje "na crno".

Prema novom zakonu, porez će se obračunavati tako što će se poreska stopa od pet odsto prosečne bruto zarade koju je vlasnik ostvario u prethodnoj godini množiti brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta.

Turistički radnici smatraju da su nova pravila dobro rešenje jer vlasnike turističkih kapaciteta koji se vode kao fizička lica uvode u zakonito poslovanje, pune javnu kasu, poboljšavaju kontrolu rada i olakšavaju statističko evidentiranje.

Međutim, puna primena paušalnog oporezivanja neće zaživeti brzo i lako zbog objektivnih poteškoća i nedorečenosti, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: