Žetva pšenice počinje ranije: Zbog slabog roda očekuju se niske otkupne cene

Zbog natprosečno visokih temperatura ovih dana, poljoprivredni proizvođači očekuju da bi žetva pšenice mogla početi desetak dana pre uobičajenog roka.

Srbija

Izvor: RTS

Subota, 15.06.2019.

14:42

Žetva pšenice počinje ranije: Zbog slabog roda očekuju se niske otkupne cene
FOTO:B92, Nataša Stojanoviæ

Žetva ječma na severu Vojvodine počeće već sredinom naredne nedelje. Dušan Pilipović, poljoprivredni proizvođač iz Krajišnika, prethodne jeseni pšenicu je zasejao na površini od deset hektara, ali zbog brojnih problema tokom vegetacije ove proizvodne godine ne očekuje visok prinos.

"Zasejao sam deset hektara, ali ne očekujemo ništa, rod će biti jako loš zato što je napala bolest, pa je pšenica kasno nikla i retko", objašnjava Pilipović i dodaje da neće moći da pokrije uloženo.

"Teško da ćemo moći da pokrijemo uloženo, cenu nećemo dobiti, jer tek kad otkupe žito cena raste, a kada se kosi cena je najmanja", objašnjava Pilipović.

Dug sušan period tokom jeseni i zime produžio se sve do sredine aprila, a tada je za manje od mesec dana palo između 250 i 300 litara kiše po kvadratnom metru što nije zabeleženo u proteklih pola veka, da bi na kraju tropske vrućine koje ovih dana prelaze trideset stepeni pogoršale ionako tešku situaciju.

"Što se tiče temperature one već ne pogoduju pšenici, skraćuju period nalivanja, ubrzavaju sazrevanje i dalje zavisi od tih temperatura kada će početi žetva i koliko će sve biti ubrzano. Svakako da će se sve to odraziti sve i na smanjenje prinosa", ističe Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Ovogodišnja žetva ječma na severu Srbije mogla bi krenuti već krajem naredne nedelje, a prvi otkosi pšenice za petnaestak dana.

U Srbiji je prethodne jeseni zasejano 550 do 600 hektara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: