Priština hoće Tirani da uvede takse

Kao grom odjeknula je vest da postoji mogućnost da Priština uvede takse Tirani.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2019.

15:09

Priština hoće Tirani da uvede takse
Foto: Depositphotos/vverve

Predsednik Privredne komore Tirane Nikolin Jaka tvrdi da je Priština najavila da će, ako Albanija u naredna dva meseca ne ukine prepreke za nesmetani izvoz brašna, piva i krompira sa Kosova, Tirani nametnuti 100 odsto uvećane takse na albanske proizvode.

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, do ovakvog razvoja događaja došlo je na juče održanom sastanku o trgovinskim olakšicama za Prištinu, pa je umesto dogovora došlo maltene do ultimatuma pod pretnjom trgovinskog rata, kakav je Priština nametnula Beogradu, 21. novembra prošle godine.

Jaka, navodi Ekspres, objašnjava da se albanska vlada površno angažovala na uvođenju olakšica Prištini na izvoz određenih proizvoda u Albaniju, pa je tzv. Kosovo navodno izgubilo strpljenje.

"Ako Albanija ne ukloni izvozne prepreke za brašno, pivo i krompir u naredna dva meseca, kosovska vlada će primeniti reciprocitet u trgovinskim odnosima s Albanijom, najavljujući 100-postotni porez na albanske proizvode", kazao je Jaka.

Podsetio je da su se privremene prištinske institucije obavezale da će ukloniti sve prepreke na uvoz iz Albanije, ali da albanska vlada nije ispunila svoje obaveze prema Prištini.

Navodi se da je Albanija na drugom mestu, iza Srbije po, kako se navodi, trgovinskim ograničenjima prema Prištini.

Trgovinski odnosi između Albanije i Kosova su evoluirali, ali u korist Albanije, piše Ekspres i dodaje da je prema podacima INSTAT-a Priština rangirana kao druga po veličini izvozna destinacija u Albaniju, posle Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: