Proizvodnja ne podmiruje ni 10% potreba Srbije, a godišnja zarada 7.000 €

Godišnja proizvodnja lešnika u Srbiji iznosi oko 2.500 tona ali ta količina, prema mišljenju stručnjaka, ne podmiruje ni 10 odsto godišnjih potreba naše zemlje.

Srbija

Izvor: Blic, Mirjana È. Gubeliæ

Sreda, 24.04.2019.

11:25

Proizvodnja ne podmiruje ni 10% potreba Srbije, a godišnja zarada 7.000 €
Foto: Thinkstock

Odnosno, ne podmiruje potrebe konditorske industrije, u kojoj se najviše koristi, piše Blic.

Prednosti gajenja lešnika su što ima višestruku upotrebnu vrednost, postoji velika potreba za plodovima i često su deficitarni na tržištu, jedno stablo može da rađa od 60 do 80 godina, a tehnologija gajenja je veoma jednostavna. Međutim, mana je što se na pun rod čeka nekoliko godina.

Miloš Pavlović, poljoprivedni inženjer iz Šapca, kaže da troškovi podizanja zasada lešnika nisu veliki u poređenju s ostalim voćnim vrstama. Kaže da su za podizanje jednog hektara lešnika troškovi pet-šest puta manji nego troškovi podizanja hektara jabuke ili kruške.

"Za podizanje hektara zasada lešnika potrebno je 1.500 do 2.000 evra, dok se visokointenzivni zasadi trešanja i krušaka ne mogu podići bez šest do deset hiljada evra. Cena sadnice je oko dva-tri evra, a po hektaru ide oko 500 sadnica, plus troškovi sadnje. Znači, ko ima sopstvenu zemlju za daleko manje novca može da podigne ovo voće, ali na rod i zaradu mora da sačeka", objašnjava Pavlović, koji pod lešnikom trenutno ima četiri hektara i vodi Centar za rasadničarstvo.

Voćnjak pod lešnikom iz 1982. godine, koji i dalje daje pun prinos, Pavlovići su proširili na još dva hektara, pre svega jer je reč o sigurnom plasmanu na tržište.

Osim toga, period prodaje može da se bira, jer je reč o voću koje ne zahteva posebne uslove čuvanja i skladištenja, poput hladnjača i slično, već se može držati u magacinima duže vreme, dok se ne postignu povoljni tržišni uslovi.

Sa druge strane u lešnik su relativno skromna ulaganja u odnosu na druge voćne vrste i ne zahteva mnogo rada. Rod se može očekivati u četvrtoj godini, ali od šeste i sedme lešnik daje pun rod.

Još jedna od prednosti je što lešnik uspeva i na mestima gde druge voćne vrste ne mogu, na primer u brdskim uslovima, većim nadmorskim visinama, težim zemljištima.

Prodajna cena kreće se između pet i sedam evra. U proseku od 1,5 tona po hektaru može da se zaradi oko devet hiljada evra. Kada se oduzme početno ulaganje od 1.500 evra, zatim 4.500 evra uloženih u svakoj godini do punog roda (pet godina po 500 evra + 2.000 u šestoj godini), zarada je tri hiljade evra, dok se svake naredne godine zaradi u proseku oko 7.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: