Grmelo u Nikincima: Strancima prikazan ponos srpske namenske industrije

Na vojnom poligonu "Nikinci" kod Rume prikazana je i demonstracija sa bojevim gađanjem naoružanja i vojne opreme proizvedene u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.04.2019.

18:40

Grmelo u Nikincima: Strancima prikazan ponos srpske namenske industrije
Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Jovo Mamula

Demonstraciji borbene tehnike i naoružanja prisustovali su predstavnici delegacija Belorusije, Mađarske, Slovenije i Grčke.

Prisustvujući prikazu, ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je odbrambena industrija Srbije "jedna od strateških grana privrede naše zemlje" i najavio da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u nju "da bi mogla svetu i probirljivom tržištu da ponudi ovako složene borbene sisteme".

"Do sada smo uglavnom proizvodili i prodavali municiju, a sada smo u stanju da proizvedemo i prodamo složene borbene sisteme i da izađemo na svetsko tržište", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Po njegovim rečima, prvi i najvažniji zadatak odbrambene industrije jeste opremanje Vojske Srbije.

"Zahvaljujući takvoj politici i odbrambenoj industriji, Vojska Srbije se oprema najsavremenijim sistemima, ali po cenama koje su značajno niže od tržišnih. Zato smo u stanju da modernizujemo našu vojsku za mnogo manje novca nego bilo koja druga zemlja. Zato ćemo i nastaviti da ulažemo u odbrambenu industriju Srbije, a Vojska Srbije će nastaviti da jača svoje borbene kapacitete", rekao je ministar.

Predstavnicima stranih delegacija danas je prikazano gađanje simuliranim artiljerijskim divizionom, koje su predstavljale tri baterije sa po dva oruđa - 155 mm NORA 52 top haubica, modernizovani raketni lanser "Oganj", digitalni i modularni, kao i dva lansera ALAS, a prikazan je i sistem za upravljanje vatrom, odnosno komandno-informacioni sistem artiljerije koji se uvodi u naoružanje Vojske Srbije.

Na poligonu "Nikinci" predstavljeni su i kompleti zaštitne balističke opreme unapređenih performansi, nova familija jurišnih i snajperskih pušaka, nišani za naoružanje uključujući i video-nišan koji omogućava gađanje iz zaklona, optoelektronski sistemi za izviđanje bojišta, naoružana robotizovana zemaljska platforma, oklopni transporter 8x8 i oklopno vozilo 4x4.

Stranim delegacijama biće prikazana i fiber-optički i radio vođene protivtenkovske rakete dometa od pet do 25 kilometara, namenjene za primenu sa zemaljskih ili helikopterskih platformi, bespilotna naoružana letelica, kao i artiljerijski PVO sistem malog dometa za neposrednu zaštitu transporta oklopnih i jedinica motorizovane pešadije, za dejstvo po dronovima i zemaljskim ciljevima.
Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Jovo Mamula
Foto: Tanjug/ Ministarstvo odbrane/ Jovo Mamula

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: