Kinezi preuzeli Ikarbus, ovo im je plan

Novi većinski vlasnik Zemunskog "Ikarbusa" je kineski "Landžu Guangdong Nju enerdži automobajl (LGNEA) koji planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

08:54

Kinezi preuzeli Ikarbus, ovo im je plan
(Foto: Thinkstock)

Proces privatizacije je već počeo kroz unapred pripremljeni plan reorganizacije. Kinezi će biti vlasnici 51 odsto kapitala "Ikarbusa", država 26 odsto a ostali deo pripada malim akcionarima.

Aleksandar Vićentić, direktor "Ikarbusa" navodi da je kineska kompanija "Landžu Guangdong Nju enerdži automobajl" isplatila dug "Ikarbusa" i time su se, kako kaže, stekli uslovi da otpočne proces privatizacije.

Ističe da je ova privatizacija jako bitna, zato što su, kako kaže, kineske kompanije u odnosu na evropske i svetske daleko odmakle u tehnologiji elektrovozila.

"U prvih šest meseci nakon preuzimanja očekujem da ćemo primiti oko sto radnika", navodi generalni direktor "Ikarbusa".

Kao što smo prvi objavili, podsetimo, kineska kompanija Landžu Guangdong nju enerdži automobile (LGNEA) je pre dva dana izmirila sve svoje obaveze prema banci i kupili potraživanja. Time su se stekli uslovi da postane većinski vlasnik Ikarbusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: