Junker odgovorio na Vučićevo pismo: Mere EU bez uticaja na Srbiju

Predsednik EK Žan-Klod Junker obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće imati značajan uticaj na nas.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2019.

12:14

Junker odgovorio na Vučićevo pismo: Mere EU bez uticaja na Srbiju
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni", naveo je Junker u odgovoru na Vučićevo pismo od 10. junara u kojem je ukazao na moguće posledice mera EU po Srbiju.

Predsednik EK je objasnio da su na njegov zahtev proteklih meseci članovi Komisije i njihove službe održali brojne sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i njenim timom.

"Ovi sastanci su održani kako bismo u potpunosti razumeli Vašu zabrinutost, a u cilju pronalaženja održivih rešenja, kako bi na njih odgovorili. Takođe, imao sam priliku da o tome nedavno lično razgovaram sa premijerkom", piše Junker u odgovoru Vučiću.

Dodao je da su tokom tih sastanaka predstavnici Komisije postavili pravne okvire koji moraju da se poštuju i objasnili zašto Komisija veruje da predložene mere EU o uvozu čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju.

"U svakom slučaju, klauzula o reviziji koju smo uveli nedvosmisleno uključuje mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, kao što je rizik po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera", naveo je Junker.

Potvrdio je da se Komisija obavezala da preispita situaciju o uvozu čelika najkasnije do jula 2019.

"Tokom ove provere biće razmatrani najnoviji podaci o uvozu (uključujući nivo uvoza za 2018. godinu), što može stvoriti mogućnost za promenu referentnog perioda", istakao je Junkeri i poručio predsedniku Srbije da će Komisija pažljivo pratiti razvoj situacije u okviru ustanovljenih zaštitnih mera i preduzeti odgovarajuće korake u cilju njihovog prilagođavanja mera, ukoliko to bude neophodno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: