"Srbija će graditi nuklearku"; "Već ih imamo na granici" VIDEO

Profesor nuklearne fizike na Fizičkom fakultetu u Beogradu Jovan Puzović smatra da će Srbija pre ili kasnije biti prinuđena da izgradi nuklearnu elektranu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2019.

09:55

Foto: Thinkstock

"U Srbiji je na snazi moratarijum na izgradnju nukelarnih elektrana, ali izvesno je da ćemo jednog dana praviti nuklearnu centralu kada ne bude više struje iz klasičnih izvora", naveo je on za Prvu TV.

Govoreći o moratorijumu na izgradnju nukelarnih centrala, Puzović kaže da je on donet pre 18 godina i na snazi je još dve godine ako ne bude produžen.

"Nuklearne elektrane su najčistiji izvor energije, najjeftiniji izvor energije, Francuska 75 odsto električne energije dobija iz NE, ne znam za 60-70 godina da je bio ijedan ozbiljan akcident", kaže on.

Bojan Radak, pomoćnik direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča", kaže da je taj institut svojevremeno učestvovao u dva velika nuklearna programa.

Na pitanje da li je strah od nepredviđenih situacija poput one u Černobilju opravdan ako znamo da u svom komšiluku već imamo mnogo nuklearnih elektrana i da bismo u tom slučaju svakako bili izloženi svim štetnim posledicama iako je nemamo na svojoj teritoriji, Radak je kazao da smo bezbedni zato što su elektrane bezbedne.

"Današnji reaktori se grade na visokim bezbednosnim principima i standardima. Od Černobilja je ruska nauka veoma napredovala i svetska i ništa se slično više nije dogodilo. To što mi nemamo, ako se nešto desi hipotetički, ne spašava nas mnogo", kaže on.

Smatra da je jako je dobro da mi budemo u toku sa istraživanjima u tom domenu, makar nikad ne izgradili nuklearnu elektranu da bismo znali kako da se zaštitimo ili da tehnološki budemo potkovani ako nam neko ponudi za 10 ili 20 godina, da znamo o čemu se radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: