Rafovi puni srpskih namirnica - javna je tajna odakle roba

Povećanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i BiH skoro da nije imalo nikakav uticaj na život stanovnika na Severu Kosova, prenosi Kossev.

Srbija

Izvor: Kossev

Nedelja, 20.01.2019.

11:08

Rafovi puni srpskih namirnica - javna je tajna odakle roba
(Foto: Thinkstock)

U marketima možete pronaći skoro sve prehrambene proizvode iz Srbije. Javna je tajna da roba na Kosovo iz Srbije ulazi švercerskim kanalima, ali i iz susednih država. Prema mišljenju mnogih, takav scenario je bio viđen nakon što su takse uvećane za 100 odsto.

Skoro sve što možete pazariti u marketima u Srbiji, mleko i mlečne proizvode, slatkiše, bezalkoholna pića, pa sve do kućne hemije, možete pronaći i na rafovima prodavnica na Severu Kosova. Mnogi bi se zapitali kako, kada je Priština povećala takse na proizvode iz Srbije i BiH za 100 odsto. Odgovor je jednostavan – alternativnim putevima.

A da su stanovnici Severnog Kosova morali da se snađu, kako bi u marketima mogli da pazare osnovne životne namirnice, za N1 je potvrdio i Radoš Petrović, predstavnik srpskih privrednika sa Kosova.

"U prodavnicama za sada ima svih proizvoda. Fabrike iz Srbije su našle načine da preko drugih zemalja dopreme robu na Kosovo. Roba stiže raznim kanalima, ali i iz južnog dela Kosova,“ kaže Petrović.

Petrović, kao i ostali privrednici sa Kosova, smatra da će Priština morati da ukine takse. Do tada, prema njegovim rečima, postoji interni dogovor srpskih privrednika da cene proizvoda ne poskupljuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: