Vučić: Sumanuto ponašanje Prištine. Priznajem, nismo očekivali

Odluka prištinskih vlasti da uvede takse od 100% na robu iz Srbije nije razuman čin, niti razumna odluka u bilo kom smislu, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

20:36

Vučić: Sumanuto ponašanje Prištine. Priznajem, nismo očekivali
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

"Danas su prištinske vlasti uvele posebne takse na proizvode koje dolaze iz Srbie na teritoriju KiM i time suštinski doneli odluku o zabrani prometu robe i trgovine. To nije zabeleženo u 21. veku", kaže Vučić.

"Govoriti o zabrani trgovine u ovom veku, posebno u regionu u kome lečite druge rane, da pomirite ljude...a za sve to je garant slobodan promet robe, to nije razuman čin, niti razumna odluka, u bilo kom smislu, i moram da priznam da je ova odluka Prištine za nas bila neočekivana".

Vučić je ponovio da Srbija neće uvesti kontramere.

"Nećemo zaustavljati kamione, jer želimo da pokažemo razliku između odgovornog i neodgovornog ponašanja", poručio je.

On je naveo da ovaj potez Prištine pokazuje da ne možemo da računamo na racionalne poteze ni u budućnosti.

“Uz rizik i delimičan strah, koji pokazujemo jer brinemo za mir, moraćemo da preduzmemo raznovrsne mere da bismo pokazali svetu i pomogli srpskom narodu. Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost svako je dobio zadatke. Premijerka i Privredna komora radiće sa kompanijama koje su izvozile robu na Kosovo, tako da ćemo pokušati zajedno da vidimo kako da im pomognemo i prebrodimo ovu tešku krizu“, rekao je on.

Kako je dodao, dogovor je da nadležni organi budu u pripravnosti za slučaj daljeg iracionalnog i sumanutog ponašanja Prištine.

“Savet je kao odluku doneo da Srbija ni na koji način neće uzvraćati sličnim merama, jer Srbija želi da ostane pouzdan partner svima u svetu“, naglasio je on. Pročitajte još:

-Dačić: Suočavamo se sa ratom

- EU Prištini: Hitno ukinite takse Srbiji!

- Haradinaj: Povećane takse stupaju na snagu - odmah

- Ljajić o taksama Prištine: Par ekselans, bolje da su rekli "zabrana"

- Desilo se: Takse na srpske proizvode 100%!

- Mali: Skandalozno, daleko od zdrave pameti

- Takse od 100%: Presedan u istoriji, skandal, kršenje zdrave logike

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: