NBS povećala procenu: "Najbrži rast Srbije u 10 godina"

Narodna banka Srbije povećala je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije sa ranijih 4,0 odsto na 4,2 procenta, izjavio je viceguverner NBS Željko Jović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 16.11.2018.

12:03

NBS povećala procenu:
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Srbija je zabeležila u dodasadašnjem toku godine najbrži rast u poslednjih 10 godina, pri čemu je u poslednja tri kvartala on iznosio 4,5 procenata, rekao je Jović na konferenciji za novinare u NBS, na kojoj je predstavljen novembarski Izveštaj o inflaciji.

Jović je podsetio da su i sve vodeće međunarodne finansijske institucije, uključujući Međunarodni monetarni fond, kao i Evropska komisija, podigli prognoze privrednog rasta Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će ovakva dinamika rasta biti zadržana u srednjoročnom periodu.

Jović je ukazao da su dobri rezultati postignuti iako međunarodno okruženje i dalje karakteriše visok stepen neizvesnosti, uključujući volatilnosti na robnom tržištu zbog visokih cena nafte i drugih primarnih proizvoda, kao i na finansijskom tržištu usled različite dinamike normalizacije monetarnih politika Federalnih rezervi i Evropske centralne banke.

Takođe je naglasio da se medjugodišnja inflacija kreće u granicama cilja, i da je u oktobru iznosila 2,2 odsto, dok se bazna inflacija proteklih meseci kretala oko 1,0 odsto međugodišnje, na šta su uticali niski inflatorni pritisci.

Prema poslednjoj srednjoročnoj projekciji NBS-a, inflacija će se do kraja perioda projekcije, odnosno u naredne dve godine, kretati unutar granica cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procenata, rekao je Jović.

Na njeno kretanje će u srednjem roku, dodao je, uticati rast agregatne tražnje.

"U narednom periodu postepeno će slabiti dezinflatorni pritisci po osnovu aprecijacije dinara u prethodnom periodu. U kratkom roku, u suprotnom smeru delovaće niski troškovi u proizvodnji hrane. Kretanje inflacije u granicama cilja, i za godinu i za dve godine unapred, očekuju i finansijski sektor i privreda", poručio je Jović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: