"Zaprepašćeni što je ispolitizovano, doživeli kao napad na Telekom"

Kupovina Kopernikus tehnolodžija bila je strateška odluka Telekoma Srbije, budući da je reč o drugom srpskom kablovskom operatoru po veličini.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 13.11.2018.

08:03

Foto: EPA/KOÈA SULEJMANOVIÆ

To je za RTS kazao direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i naveo da su optužbe na račun Telekoma iskonstruisale konkurentske kompanije. On je naveo da je Telekom Srbija kupio Kopernikus od poljskog investicionog fonda Abris i da je reč o drugom operatoru po veličini na tržištu Srbije.

Odgovarajući na tvrdnje Ratela da Kopernikus ima 51.000 korisnika, a ne četiri puta više kao što navodi Telekom, Ćulibrk kaže da je reč o zastarelim podacima. "Dobili smo više od 200.000 korisnika – 145.000 korisnika televizije i 60.000 korisnika interneta, a Ratel ima zastarele podatke", tvrdi direktor Telekoma.

Kopernikus ima servise u više od 60 gradova u Srbiji na sopstvenoj infrastrukturi i gotovo da dostiže 300.000 domaćinstava, naveo je Ćulibrk.

Prema njegovim rečima, navodi koji su se proteklih dana pojavili u medijima bili pokušaj da se Telekom zaustavi u realizaciji svojih ciljeva. "Zaprepašćeni smo što je ovo pitanje ispolitizovano, to smo doživeli kao ničim izazvan snhronizovani napad na Telekom", dodao je Ćulibrk.

Ćulibrk je uveren da je jasno čiji bi to interes bio – "onih igrača kojima razvoj Telekoma ne odgovora". "SBB ima 55 odsto udela na tržištu, imajući u vidu da suvlasnik te kompanije Dragan Šolak pravio jaku kompaniju, dok je Telekom stagnirao sve ove godine", kaže Ćulibrk.

Govoreći o ceni Kopernikusa od 195 miliona evra, Ćulibrk kaže da kablovski operatori nisu na tržištu od juče.

"Agresivni razvoj operatora krenuo je još od 2000. godine, a svoju infrastrukturu su gradili često na javnim resursima Telekoma, Elektroprivrede Srbije, javnih komunalnih preduzeća", objašnjava Ćulibrk i dodaje da su od toga nastale imperije.

Na pitanje o prodaji Telekoma, Ćulibrk je napomenuo da to sada nije tema.

Prema njegovim rečima, zadatak menadžmenta je da očuva i uveća vrednost kompanije.

Kada je pokušana privatizacija 2015. godine, bilo je mnogo zainteresovanih kupaca koji su ključni rizik prepoznali u kablovskim operatorima jer predstavljaju pretnju za tržišnu poziciju Telekoma, dodao je Ćulibrk.

Direktor Telekoma smatra da zbog tog rizika nije ni dostignuta očekivana cena.

Kako kaže, nakon te neuspele privatizacije, Telekom je redefinasao svoju strategiju i postavio dva cilja - razvoj sopstvene optičke infrastrukture i akviziciju kablovskih operatora.

On je istakao da nema dilemu da će kupovinom Kopernikusa uvećati vrednost kompanije, dodajući da sve plaćeno po tržišnoj ceni od oko hiljadu evra po korisniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: