Niz olakšica za IT - poreski kredit za ulaganje u start-apove

Ministarstvo finansija objavilo je Nacrt Zakona o porezu na dobit, koji predlaže niz poreskih olakšica za IT sektor.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

10:12

Niz olakšica za IT - poreski kredit za ulaganje u start-apove
Foto: Thinkstock

Većina mera se odnosi na poreske olakšice kompanijama koje imaju intelektualnu svojinu registrovanu u Srbiji, kao i kompanijama koje se u Srbiji bave istraživanjem i razvojem.

U Nacrtu zakona, koji je objavljen na sajtu Ministarstfa finansija, predložen je niz novih mera i ukidanja postojećih od kojih su neke relevantne za IT kompanije i start-ape. Većina mera se odnosi na poreske olakšice kompanijama koje imaju intelektualnu svojinu registrovanu u Srbiji, kao i kompanijama koje se u Srbiji bave istraživanjem i razvojem, a predviđene su i poreske olakšice za privredna društva koja investiraju u start-ape.

Naravno, na korist za IT kompanije i start-ape će direktnog uticaja imati to kako će se ove mere primenjivati u praksi i koliko će procedura korišćenja ovih olakšica biti jednostavna za male kompanije koje posluju u Srbiji, prenosi Startit.

U Zakon je dodat i član 25b, koji predviđa umanjenje poreske osnovice za 80 odsto prihoda ostvarenog po osnovu “naknade za iskorišćavanje deponovanog autorskog dela ili predmeta srodnog prava”.

Kvalifikovani prihod se izuzima iz poreske osnovice, umanjen za iznos ukupnih istorijskih ili tekućih poreski priznatih rashoda u vezi sa aktivnostima istraživanja i razvoja koje su kao posledicu imale nastanak tog autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

Obveznik je dužan da ove prihode posebno prikaže u svom poreskom bilansu, kao i da pripremi i na zahtev poreske uprave dostavi posebnu dokumentaciju na način i u obliku koji propiše ministar finansija.

Novi član, 50j, ima za cilj da start-apima olakša pristup kapitalu, kao i da drugim privrednim društvima olakša investiranje u startape. Predložena izmena nalaže da se obvezniku koji uloži u kapital novoosnovanog privrednog društva koje obavlja inovacionu delatnost, priznaje pravo na poreski kredit u visini od 30% uložene sume (sa ograničenjem na 100 miliona dinara poreskog kredita).

Kompletne izmene možete videti na sajtu Ministarstva finansija, a eventualne predloge i sugestije u vezi sa zakonom možete slati do 9. novembra u 12č na adresu fiskalni.sektor@mfin.gov.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: