Tek što su prodali biznis u Srbiji - kupuju deo FCA

Japanska kompanija koja je kupila Fijatovu podružnicu Manjeti Mareli deo je deo američkog investicionog fonda KKR, koja je nedavno prodala svoj biznis u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

13:51

Tek što su prodali biznis u Srbiji - kupuju deo FCA
Foto: Thinkstock

Automobilska kompanija Fijat Krajsler Automobili (FCA) objavila je da prodaje svoju filijalu za proizvodnju auto-delova, Manjeti Mareli japanskom dobavljaču auto-delova Kalsoni Kanseji korporejšen za sedam milijardi dolara.

Prvi veliki posao novopostavljenog prvog čoveka FCA Majka Menlija, koji je kormilo italijanskog auto-gigantapreuzeo u julu nakon iznenadne smrti dugogodišnjeg šefa Serđa Markionea, stvorio je kompaniju sa godišnjim prihodima od 15,2 milijarde evra.

Novoformirani Manjeti Mareli CK Holding trebalo bi da smanji troškove kroz sinergiju i proširi bazu korisnika dok ovaj komponentaš pokušava da održi korak sa proizvođačima automobila koji osvajaju segment autonomnih I električnih vozila.

"Kombinacija sa Kalsoni Kanseji je odlična prilika da se ubrza dalji rast Manjeti Marelija", kazao je Menli.

Ni FCA ni njegov najveći akcionar, porodica Anjeli koja je osnivač Fijata, neće imati nijednu akciju u novoosnovanoj kompaniji, ali će FCA ući u višegodišnji ugovor kako bi osigurao snabdevanje svojih fabrika i održao poslovanje i zaposlene u Italiji.

Investicioni fond KKR kupio je Kalsoni Kanseji od kompanije Nisan i ostalih akcionara 2016. godine.

Kako navode izvori, Kalsoni Kanseji je bio u višemesečnim pregovorima sa FCA i inicijalna ponuda iznosila je 5,8 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: