"Ima lažnih bolovanja, ali dokazivanje je izuzetno teško"

Ukoliko lažirate bolovanje, sledi otkaz, biće promena Zakona o radu. Moraju li radnici bolesni da idu na posao?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

09:29

Screenshot/Prva

"Sigurno da ima lažnih bolovanja, ali dokazivanje o kojoj vrsti se radi je izuzetno teško“, rekla je Ranka Savić predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Jutarnjem programu TV Prva.

Da jedan od razloga za otkaz može biti zloupotreba bolovanja, potvrđuje i Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca.

Ona kaže da kada zaposleni nije prisutan, smanjena je i produktivnost kompanije.

"Danas, poslodavac ima pravo da o svom trošku, ukoliko posumnja, ima mogućnost da od nadležne zdravstvene ustanove zatrazi veštačenje, i na kraju nadoknadu štete“, kaže ona.

Savićeva ukazuje da više od pola miliona ljudi prima minimalac, a da je ogroman broj onih koji rade za 30.000.

"Neka mi neko kaže da li je to dovoljno. Da li može od toga da se živi? Ne opravdavam lažno bolovanje, ne kažem da je u redu, ali mogu da razumem“, kaže Savićeva.

Budimčevićeva podseća da zakon već postoji, samo bi trebalo da se primenjuje i ističe da odgovornost nije samo kod zaposlenog nego i lekara.

"Moramo svi da se uozbiljimo“, kaže.

Savićeva dodaje da je praksa i svuda u svetu da kada ne radite imate određene sankcije, ali da sumnja u procenat od više od 10 odsto lažnih bolovanja kod nas:

"U Srbiji je toliko strah od gubitka posla da viđam ljude koji idu na posao s gipsom“, kaže ona i dodaje da misli da je ukoliko i ima nekog lažnog bolovanja u procentu većem da je to u državnom sektoru.

Sagovornice Jutarnjeg nisu saglasne oko toga preko "čijih leđa“ idu promene u sistemu, pa tako Savićeva ističe da sve ide preko leđa radnika, kao što su izmene zakona o radu, dok Budimčevićeva podseća na mnoge komunalne naknade, i dodaje da se ne može gledati parcijalno:

"Kada bi bila plata 1.000 evra, onda u redu, možemo tako da gvorimo, ali pošto je 200, onda je iluzorno. Zakon o radu je restriktivan za radnike da je to katastrofa“, kaže Savićeva.

"Ne možemo samo da gledamo Zakon o radu, i mislimo da će on uticati i na povećaje zarada, gleda se ukupna slika, povećanje broja investicija, konkurentnost, da se olakša privreda, i normalno, svaki poslodavac će da nagradi svog kvalitetnog radnika“, kaže Budimčevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: