Kinezi u kontroli izgradnje mostova: Skrećemo vam pažnju... FOTO

Učesnici Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope obišli su radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

17:45

Kinezi u kontroli izgradnje mostova: Skrećemo vam pažnju... FOTO
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Oni su zajedno sa državnim sekretarom u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kernna obišli deonicu od Surčina do Obrenovca.

Vrednost projekta je nešto manja od 234 miliona dolara.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Njim je predviđena izgradnja auto-puta u punom profilu sa četiri vozne i dve zaustavne trake u ukupnoj širini od 29 metara, a uključuje i izgradnju mosta preko Save i ušća Kolubare u dužini od 1.581 metra, nadvožnjaka preko železničke pruge Ostružnica - Batajnica i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Kern je u izjavi za novinare naveo da je zajedno sa kineskim ministrom za transport Li Sjaopengom danas obišao radove koje izvodi kineska kompanija na, kaže, jednom od najvećih gradilišta u Srbiji u ovom trenutku.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Prema njegovim rečima, kineski ministar i on su konstatovali da je napredak radova na izvrsnom nivou.

"Ja koji dolazim često ovde mogu svojim očima da vidim napredak. Mi smo danas detaljno razgovarali o eventualnim problemima koji mogu da nastanu na ovom gradilištu i dogovorili smo se kako ćemo koordinirati i otklanjati eventualne probleme", kazao je Kern.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Dodao je da su konstatovali i da u ovom trenutku na gradilištu, na celokupnom projektu je više od 60 odsto ugovorenih radova završeno, te da je na samom mostu završeno 72 odsto.

"Iskreno se nadam da ćemo u aprilu ili početkom maja moći peške da pređemo preko celog mosta. Konstatovali smo i da za sada nema razloga da se govori o produženju roka, a rok je 5. januar, 2020. godine", rekao je on.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Kern je preneo da je ministar Li rekao izvođačima da obrate pažnju na zahteve i da ih ispoštuju, kao i da je skrenuo pažnju da svi radovi moraju da budu završeni u određeno vreme i da budu određenog kvaliteta.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Kako je naveo, Li je skrenuo pažnju svima da vode računa o zaštiti životne sredine, jer taj projekat ide preko jedne od najlepših reka u Srbiji, kao i da se vodi računa o bezbednosti radnika koji rade pod teškim uslovima na velikim visinama.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Kineski ministar je kazao da je veoma zadovoljan što je mogao da čuje da su radovi na mostu završeni oko 70 odsto, kao i time što će sve biti urađeno u dogovorenom roku.

On veruje da će ceo projekat biti završen na vreme i da će biti odrađen u određenom roku uz snažno predvođene Vlade Srbije i Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: