Udomljena propala čarapara

Novi vlasnik Fabrike čarapa "Udarnik” u stečaju od juče je melenačka firma "Agrorit”, saznaje "Dnevnik”.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 11.10.2018.

18:56

Udomljena propala čarapara
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

U prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u Odeljenju za stečaj u Novom Sadu, održano javno nadmetanje za kupovinu imovine nekada jedne od najuspešnijih fabrika u Jugoslaviji.

Početna cena iznosila je 50.018.035 dinara, a kupac "Agrorit” je fabriku kupio za nešto više od 76 miliona dinara.

Za sada nije poznato šta novi gazda "Udarnika” planira sa ovom propalom fabrikom i njenom imovinom. Podsetimo, predmet prodaje bile su nepokretnosti i pokretna imovina stečajnog dužnika, svrstane u jednu imovinsku celinu. Nepokretnosti, koje se nalaze u Zrenjaninu, čine zgrade trgovine i tekstilne industrije. "Udarnik” je opstajao sve do početka dvehiljaditih kada je država preuzela fabriku, tako što je Agencija za privatizaciju radila novu procenu kapitala, razvlastila male akcionare, dotadašnje većinske upravljače, i državu uknjižila kao vlasnika sa 53 odsto udela. Od tada je počela da se kruni imovina preduzeća u kojem je bilo zaposleno oko 400 radnika.

Fabrika je upadala u teškoće, gubili su se poslovi a nizali gubici. Ne treba zaboraviti ni da je, u međuvremenu, u grad na Begeju došla italijanska "Pompea”, koja je u industrijskoj zoni "Bagljaš” izgradila veliku fabriku za proizvodnju čarapa. Paradoksalno, dok je državni "Udarnik” propadao, a radnici ostajali bez posla, država je istovremeno italijanskom investitoru dodeljivala finansijske podsticaje za zapošljavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: