"Nisam ljut iako lažu, umesto 3 meseca - 3 godine"

Crowdfunding ili grupno priklupljanje finansijskih sredstava, sjajna je prilika za sve one koji nameravaju da pokrenu svoj privatni biznis

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2018.

16:13

Foto: Belgrade Crowdfunding Convention

To je istakao nemački ambasador u Srbiji, Tomas Šid, dodajući da je crowdfunding odlična prilika i za mala i srednja preduzeća, da ostvare svoje inovativne poslovne ideje.

"Stoga Nemačka i Srbija zajedno rade na tome da s tim upoznaju širu javnost u Srbiji. Do sada je uz pomoć Nemačke prikupljeno više od 700.000 evra u 16 kampanja“, naglasio je Šib na "Belgrade Crowdfunding Convention".

Vlasnik Mikroelektronike Nebojša Matić, uprkos sedamnaestogodišnjem iskustvu njegove kompanije kažu da su želeli da probaju nešto novo, pa su tako pokrenuli crowdfunding projekat Hexiwear.

"Naučio sam da morate biti u stalnom kontaktu sa korisnicima i potrošačima i da ih lepo tretirate i nakon što završite kampanju", rekao je on na skupu posvećenom finansiranju inovacionih projekata i biznisa.

"Proizvod zavisi od vaših odluka i nakon kampanje, jer ako ga pustite on će pasti", rekao je on i istakao da to važi za sve proizvode, ne samo iz oblasti elektronike.

On je istakao da je, uz pomoć crowdfunding-a, kao i tokom svog dvadesetogodišnjeg iskustva, naučio da je najbitnija komunikacija.

U prilog tome, na ovom skupu, je ispričao zanimljiv primer, gde na dostavu umesto 3 nedelje, čeka već 3 godine, ali da se zahvaljujući lepoj komunikaciji ne ljuti.

"Kada sam dolazio ovde dobio sam mejl od kikstart kompanije, koja mi je pre 3 godine obećala da će mi dostaviti njihov proizvod nakon 3 nedelje. Prošlo je 3 godine i još uvek nisu. Ali smo u stalnom kontaktu i ne možete da budete ljuti na njih", ispričao je on.

Kako kaže, u stalnom su kontaktu a njihov stav je "mi smo vas lagali mnogo puta oko dostave ali vas sada ne lažemo jer vas previše poštujemo".

"Nisam ljut na njih, iako lažu, bitno je da su u konstantnom kontaktu sa potrošačima. I potrošač će biti spreman da sve oprosti kada dobije proizvod", ističe on..

Matić je istakao i kad oni dostave Hexiwear, svi su oduševljeni i kažu "dostavili ste i to na vreme, šta nije u redu sa vama".

Matić je posavetovao sve one koji planiraj uda se bave i otpočnu privatni biznis:

"Ne treba da se plašite da uradite nešto, nećete živeti zauvek, radite šta želite. Ako ne koristite fotošop, koristite svoju olovku. Prezentacija je najvažnija, svojim rečima, jer niko ne može da to uradi bolje od vas, nemojte da se plašite."
Foto: Belgrade Crowdfunding Convention
Mario Milaković koji je pokrenuo projekat "Super Bake" kaže da mu je crowdfunding pomogao na više nivoa, jer je imao ideju, nekoliko žena, ali ne i novac.

"Imali smo samo ideju i nakon kampanje imali smo ogromnu zajednicu. Ti ljuti su postali naši potrošači što nam je mnogo značilo. Još jedna stvar koju nisam moga da zamislim kada sam krenuo, bilo je 5,6 žena, a nakon toga 23, a to ne bi bilo tako da nije bilo kampanje", ispričao je on.

Milaković je istakao da više od sreće, veruje u pripremu.

"Moja preporuka je da imate minimum tri čoveka u timu. Iako uradite sve kao domaći zadatak biće nešto što će vas iznenaditi, ali ipak priprema je ono najvažnije", kaže on i ističe da je za njega magija to da ljude koje nikada nije poznavao, niti očekivao, sada dolaze kod njega.

Program Belgrade Crowdfunding Convention pokrio je širok opseg tema u vezi sa grupnim finansiranjem, počev od toga kako funkcionišu najpoznatije svetske crowdfunding platforme, preko potrebnih izmena u pravnoj regulativi koje bi trebalo da olakšaju grupno finansiranje u Srbiji, do blockchain tržišta. Svoja iskustva sa učesnicima konferencije podelili su i istaknuti stručnjaci crowdfunding zajednice, poput Olivera Gajde, izvršnog direktora European Crowdfunding Network i Paskala Kondemina iz organizacije Europe at Indiegogo, jedne od najpoznatijih platformi za grupno finansiranje na svetu.

Konvenciju su organizovali Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Hajnrih Bel Fondacija i agencija za društveni uticaj Brodoto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: