"To je moj moto: Ne sme tolika razlika između penzije i..."

Vlada Srbije želi da poveća penzije mnogo više nego što je realni rast cena osnovnih namirnica da bi se penzije izjednačile s minimalnom potrošačkom korpom.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.09.2018.

15:42

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

To je izjavio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je novinarima u Skupštini Srbije rekao da predložene izmene i dopune Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne predviđaju usklađivanje samo s inflacijom, jer, "ukoliko bi se uvelo to pravilo, penzije bi uvek u istom razmaku pratile vrednost minimalne potrošačke korpe".

"Smatramo da će država narednih godina pokazati dobre rezultate u ekonomiji i da će biti prostora za veće povećanje penzija od rasta cena", rekao je Đorđević.

Dodao je da to znači da Vlada želi da narednih godina penzije dostignu vrednost minimalne potrošačke korpe. "Ne sme da bude tolika razlika između penzija i osnovne korpe namirnica. To je moj moto", rekao je Đorđević.

Istakao je da ga opozicija neće ubediti da je dovoljno da se penzije uskladjuju sa rastom cena.

To što su 30 godina postojala pravila za usklađivanje je, smatra on, demagogija, dok "Vlada Srbije želi da ide i korak dalje".

Fiskalni savet je pre nekoliko dana ocenio da u predloženim izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju nema pravila po kojem će se povećavati penzije, već će to zavisiti od volje Vlade Srbije kao što se radi u afričkim zemljama.

Ministar je poređenje Srbije sa afričkim zemljama ocenio kao loše i paušalno, i rekao da "ovaj sistem koji ćemo mi uvesti, postoji u Austriji, Irskoj, Holandiji i Danskoj".

Đorđević je rekao da, po predloženim izmenama zakona o penzijama, povećanje neće određivati Vlada Srbije, već će "samo inicirati povećanje", a odluku će donositi Skupština Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: