Svi na jedan šalter godinama; "Za par sati program za e-prijavu"

Više desetina građana koji nestrpljivo čekaju u redu, već danima je uobičajena slika ispred šaltera Poreske uprave u Nišu.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 24.09.2018.

10:33

Svi na jedan šalter godinama;
Foto: Thinkstock

Tamošnji građani mogu na samo jednom šalteru da predaju zahteve za izdavanje uverenja o plaćenim porezima i preuzmu potvrde.

U istom redu su oni kojima je poresko uverenje potrebno za overu zdravstvene knjižice, građani kojima je potrebna socijalna pomoć, roditelji koji konkurišu za dobijanje dečijeg dodatka ili nanknade za vreme nege deteta, porodilje kojima je uverenje potrebno zbog naknade za porodiljsko odstustvo, učenici i studenti koji konkurišu za dobijanje stipendija, građani koji konkurišu kod banaka za dobijanje kredita, za učešće na licitacijama ili za vizu za odlazak u inostranstvo.

Nišlijka Bojana S. kazala je agenciji Beta da je zbog predaje zahteva za dobijanje poreskog uverenja morala da uzme slobodan dan.

"Zahtevi se predaju samo od osam do 13 časova, a suprug i ja radimo od sedam do 15 časova. Čekala sam skoro dva sata da bih predala zahtev. Ne razumem zbog čega radi samo jedan šalter, a odmah pored 'zvrje prazna' dva šalterska mesta", kazala je ona.

Jedan od ogorčenih građana koji je takođe čekao u redu za predaju zahteva rekao je da radi u firmi koja se bavi programiranjem i da bi mogao da za "par sati" napravi program koji bi omogućio predaju zahteva elektronskim putem.

"Svuda u svetu se kompletna administracija završava putem računara, samo kod nas mora da se stoji i čeka. Čovek koji radi na šalteru 'propada' od posla, mi 'propadamo' od čekanja, ali niko ništa ne preduzima. Godinama je tako u Poreskoj upravi", rekao je on.

Građani su istakli da su gužve ispred šaltera Poreske uprave u Ulici Nikole Pašića posebno velike za vreme trajanja konkursa za dodelu đačkih stipendija, ali ni tada se broj šaltera za predaju zahteva ne povećava.

Iz Poreske uprave Republike Srbije za sada agenciji Beta nije stigao odgovor da li će građanima biti omogućeno da zahteve za izdavanje poreskih uverenja predaju na više šaltera ili elektronskim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: