"Sada ćemo raditi u tri smene - auto-put do kraja godine"

Sanacija potporne konstrukcije i dela zaštitne kosine ispred tunela Predejane u dužini od oko 100 metara koja se obrušila - počinje sutra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.08.2018.

18:31

Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Oštećenje do kojeg je došlo neće usporiti radove na auto-putu kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku Koridora 10, kaže za Tanjug direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, koji navodi i da je obrušavanje dela Kosine 2 bilo na neki način očekivano, te su "Koridori" ranije pripremili projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju nove galerije na najvišem delu "Kosine 2", čiji se jedan deo obrušio u nedelju.

"Koridori Srbije će do kraja ove kalendarske godine završiti jedan moderan, stabilan i bezbedan autoput kroz Grdeličku klisuru u punom profilu i to svih 26 kilometara. I mislim da je to u ovom trenutku najvažnije", poručuje Babić.

Ova deonica, koju gradi španska kompanija Azvi, već je završena 90,5 procenata, a manji deo "Kosine 2", na kojoj se ovaj kolaps desio, neće usporiti radove na auto-putu, kaže Babić.

"Zato što smo ovakve stvari i očekivali i predvideli. Predvideli smo ih zato što vršimo svakodneveni monitoring na svim kosinama pa i na Kosini 2 i još u aprilu smo znali da prethodno projektno rešenje nije adekvatno i bili smo sigurni da će do ovakvog scenarija doći, za dve meseca, dve godine...", objašnjava direktor "Koridora".

Zbog toga što je obrušavanje bilo prognozirano, objašnjava Babić, u aprilu su i počeli sa izradom projektne dokumentacije za galeriju na najvišem delu Kosine 2.

"Pre šest dana se krenulo sa izvođenjem radova na galeriji, na žalost, priroda nas je preduhitrila. To nas neće zaustaviti u radovima. Sanaciju na Kosini 2 počinjemo momentalno zato što projekat i projektno rešenje za tu sanaciju imamo, a to je galerija preko oba poluprofila auto-puta", objašnjava Babić.

Kaže da će se nasuti veća količina materijala koja će, napominje, dodatno i trajno stabilizovati ovu kosinu.

"Ono što smo do sada radili u dve smene, sada ćemo raditi u tri, i zbog toga ne postavlja se pitanje kada će se završiti. Završetak svih radova na celom Južnom kraku Koridora 10 duž Grdeličke klisure će biti gotov do kraja ove kalendarske godine", kaže Babić.

Objašnjava da je u ovom trenutku završeno tri od šest deonica i da se pod asfaltom nalazi između 22 i 23 kilometra auto-puta.

"Izgradnja galerije sa nasipanjem zemlje podrazumeva dosta radova, izgradnju šipova, na kojima će galerija stajati. Svi ti radovi će nas koštati maksimalno do sedam miliona evra, ali mislim da je u ovom trenutku najvažnije što će građani Srbije do kraja godine dobiti jedan moderan i bezbedan auto-put kroz Grdeličku klisuru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: