"Bezbednost 'Pančevca'? Ako mogu dva voza od po 650t..." VIDEO

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić izjavio je da su tri moguća razloga za rušenje mosta u Đenovi.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

15:28

Foto: Prva, screenshot

“Jedan je da je bila greška u konstrukciji pa je oslabljeni deo došao do izražaja sada zbog sklopa nekih okolnosti, ali nisam video da su neke posebne okolnosti, zemljotres na primer, pa da pukne gde je najslabiji. Druga je da oslabi tokom vremena ono što je rađeno pa mora da se rehabilituje, to smo i mi imali na našim mostovima”, kazao je Vujanić za Prvu TV.

Treće, navodi Vujanić, nešto je rađeno na mostu pre desetak godina.

Vujanić je objasnio da na svim građevinama od betona koje su nešto starije, 10, 15 ili 30 godina, na određenim delovima otpada beton pa se pojavi armatura.

“Beton vremenom stari i mora se rehabilitovati, taj površinski deo da se reši da ne bi stradala ona unutrašnja infrastruktura koja drži beton”, naveo je Vujanić.

Govoreći o najavi vanredne kontrole srpskih mostova i o tome u kakvom su stanju, Vujanić je kazao da je po podacima koje on ima svojevremeno potrošeno milion maraka iz donacije Nemačke za proveru i rehabilitaciju mosta.

“Ako most ka Pančevu može da trpi dva voza istovremeno, od kojih svaki ima po 650 tona, onda sam sve rekao”, kaže Vujanić.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović naložila je danas vanredni inspekcijski nadzor nad svim mostovima u Srbiji dužim od 100 metara.

Morandijev most blizu Đenove urušio se u utorak posle udara groma i odneo 35 života. Jedan profesor inženjerstva upozorio je 2016. godine da bi ga trebalo potpuno obnoviti, jer njegova struktura rapidno propada.
Foto: Prva, screenshot
Ekipa Prve TV pre par nedelja obišla je Pančevački most, na kojem je u toku bilo ispitivanje stanja u kojem se most nalazi.

Pojedine kadrove prenosimo vam u ovom tekstu, a kompletan snimak možete pogledati u posebnoj vesti.
Foto: Prva, screenshot
Foto: Prva, screenshot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: