"Mi smo dostigli naš maksimum, očekujemo dobre ponude"

Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zainteresovanost za strateško partnerstvo u RTB-u Bor, izjavila je premijerka Ana Brnabić u Majdanpeku.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.08.2018.

11:40

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Brnabić je počela posetu opštini Majdanpek obilaskom Rudnika bakra Majdanpek, koji je u sastavu RTB -a Bor.

Brnabić je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentaciju.

"Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da ne bi moglo da bude protumačeno kao uplitanje u tenderske procese. Imamo za sada najmanje tri zainteresovane firme koje su, ne kažem da su otkupile dokumentaciju, ali koje su pokazivale zainteresovanost i dolazile ovde i razgovarale sa rukovodstvom u RTB-u", navela je Brnabić.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od samih ponuda.

"Minimum je da imamo garancije da će svi zaposleni zadržati svoj posao i da će najmanje ulaganje biti 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnja biti povećana između tri i četiri puta, onda u zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionirati u samom vlasništvu", kazala je ona.

Ona je rekla da je pre nekoliko meseci posetila Bor i RTB i naglasila da rudarstvo puno znači i za taj grad i Majdapnek.

"Danas sam htela da posetim i rudnik u Mandanpeku, ta dva grada su rudarski centri Srbije. Rudarstvo je prepoznato od strane Vlade Sbije kao jedna od ogromnih neiskorišćenih potencijala. Rudarstvo trenutno doprinosi BDP-u od 0,9 do jedan odsto, a mi se nadamo da će u narednih nekoliko godina da se pogidne na čak pet odsto".

Brnabić dodaje da samo RTB Bor trentno doprinosi 0,8 odsto.

"Mi smo dostigli naš maksimum sa investiranjem u novu opremu, proizvodnju i ljude i ono što nam je potrebno je stateški partner. Obećali smo i ispunili da ćemo raspisati poziv za strateškog partnera. Mi očekujemo dobre ponude, nekoliko ponuda. Moja poruka je da stanovnici Majdanpeka ne treba da se brinu za svoja radna mesta", poručila je Brnabić.

Kako kaže, 60 odsto građana Majdanpeka zavisi od RTB-a i rudarstva. RTB ukupno zapošljava 5.000 ljudi od čega u Majdanpeku 1.150 ljudi.

Brnabić od strateškog partnera očekujemo tri najvažnije stvari - da zadrži sve zaposlene, da se uloži najmanje 350 miliona dolara i da se nastavi i poveća proizvodnja. To su stvari koje će dići ne samo Bor već i Majdanpek.

"Zanimljivo da Majdanpek ima dve osnovne grane za razvoj - rudarstvo i turizam i zato ću ići u Donji Milanovac da posetim Lepenski Vir i Nacionalni park Đerdap, zato što je to taj drugi veliki potencijal. Treba da razmišljamo o razvoju rudarstva na pametan način, da ulažemo u ekologiju ali tako da razvoj rudarstva ne ugrozi turizam i koji raste iz godine godinu. Hvala radnicima RTB-a Bor i Spaskovskom što imamo ozbiljne zainteresovane kompanije za strateško partnerstvo", rekla je Branbić.

Na pitanje kada će početi da se pravi kolektor za otpadne vode u RTB-u Bor, ona je rekla da su sredstva u budžetu izdvojene (milijardu dinara) i da treba da počne da se radi tehnička dokumentacija.

To će biti jedan od prioritetnih projekata u 2018. i 2019. godini, dodala je Brnabić.

Vlada Srbije je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen "Bor. Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara. Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara.

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini. Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od deset hiljada američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

Interesovanje za RTB je ranije pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "Dju dilidžens".

Premijerka će kasnije danas obići centar za posetioce Nacionalnog parka Đerdap, a potom i arheološko nalazište "Lepenski Vir". Sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorom Nacionalnog parka Đerdap, Brnabić će obići turistički prostor na kom je planirana izgradnja marine, pristaništa i vizitorskog centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: