Većina mladih želi u inostranstvo, brine ih posao

Veliki broj mladih planira da posao traži u inostranstvu, čak 63 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 10.08.2018.

16:50

Većina mladih želi u inostranstvo, brine ih posao
Foto: Thinkstock

Oni sumnjaju da će naći posao po završetku školovanja ili rade na poslovima izvan svoje struke, rezultat je istraživanja u okviru projekta "Glas mladih" u demokratskim procesima, koji realizuje Krovna organizacija mladih Srbije.

Boban Stojanović iz te organizacije rekao je na pres-konferenciji da formalna zaposlenost mladih raste, ali da postoje veliki problemi u usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada.

"Mladi ne smatraju da će brzo da se zaposle nakon završetka studija. Velika većina mladih koji su zaposleni ne rade na pozicijama za koje su se školovali, nezadovoljni su svojim obrazovnim programima koje pohađaju", rekao je on.

Pomoćnica ministra za sport i omladinu Snežana Klašnja je rekla da je nezaposlenost jedan od osnovnih izazova sa kojima se suočavaju mladi u Srbiji i istakla da je vlada veoma posvećena mladima.

Ona je, između ostalog, navela da je kroz Fond za mlade talente Republike Srbije od 2008. godine stipendirano 24.400 mladih za šta je država dala 6,7 milijardi dinara.

"Taj fond i dalje radi, a na godišnjem nivou nagrađuje više do 3.200 mladih ljudi", precizirala je Klašnja.

Rezultat istraživanja je i da je poverenje mladih u institucije izuzetno nisko, da veće poverenje imaju u Vojsku Srbije, Crkvu, Policiju, Ministarstvo omladine i sporta i Kancelariju za mlade, dok u centralne političke institucije i političke partije imaju izuzetno malo poverenja, rekao je Boban Stojanović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

"Tek svaka treća mlada osoba u Srbiji redovno glasa na izborima, više od 37 odsto nikada ne glasa, dok ponekad glasa 31 odsto", rekao je on i dodao da 42 odsto mladih podržava ulazak Srbije u EU.

Demokratija nije oblik političkog režima u kojem mladi žele da žive, pokazalo je istraživanje, a Stojanović kaže da među mladima raste podrška liderima i vođama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: